Lidstvo má problém. Chybí mu lék na superbakterie

Londýn - Odolnost nejrůznějších bakterií proti antibiotikům dosáhla podle Světové zdravotnické organizace kritické hranice. Předpovídá, že lidstvo může v budoucnu čelit šíření nevyléčitelných infekcí. K varování se přidávají i evropští experti. V Evropské unii každý rok zemře na bakteriální infekce 25 000 lidí, kterým nepomohou ani nejnovější antibiotika.

Vznik infekcí rezistentních vůči antibiotikům dosáhl podle vědců nebývalé úrovně. Světová zdravotnická organizace proto požaduje vývoj nových potřebných léků.

Jedním z případů je enzym typu NDM-1 (New Delhi metalo-beta-laktamáza). Tento enzym činí bakterie odolné vůči všem existujícím širokospektrálním antibiotikům. Bakterie s NDM-1 byla poprvé nalezena u pacienta v Novém Dillí, podle čehož byl enzym později označen. Jeho výskyt byl zaznamenán v Indii, Pákistánu, Velké Británii či USA.

Odolnost bakterií je kritická (zdroj: ČT24)

Britští pacienti s NDM-1 se nakazili během dovolené v Indii a Pákistánu, kde postoupili lékařské ošetření nebo plastickou operaci. První smrtelný případ se objevil v roce 2010 v Belgii, kde zemřel muž pákistánského původu, který byl po zranění hospitalizován v pákistánské nemocnici. Následně byl převezen do Belgie.

Neléčitelný problém

Starost odborníkům dělá to, že tyto superbakterie jsou rezistentní i vůči karbapenemovým antibiotikům se širokým spektrem antibakteriální aktivity. Právě tato antibiotika jsou léky „poslední záchrany“ u mnoha bakteriálních infekcí, kde selhaly všechny ostatní medikamenty.

Vědci z Univerzity v Cardiffu varují, že tyto superbakterie kontaminovaly pitnou vodu v Novém Dillí, což znamená, že jejich přenašeči mohou být už miliony lidí. Během studie vědci sesbírali přes 200 vzorků vody z 12kilometrového okruhu kolem centra Nového Dillí. NDM-1 objevili ve dvou vzorcích pitné vody a v 51 vzorcích průsakové vody.

Nikdo není v bezpečí

Mnohem znepokojivější je fakt, že NDM-1 se šíří s bakteriemi způsobujícími úplavici a choleru, které se mezi lidmi lehce přenáší prostřednictvím odpadních vod a kontaminované pitné vody.

„Oral-fekální přenos bakterií je problém na celém světě. Jeho riziko se liší podle standardu hygieny. A v Indii to představuje odpravdu velký problém. 650 milionů lidí tam nemá přístup ke splachovacím toaletám a čisté pitné vodě,“ varovali vědci v časopise Lancet Infectious Diseases.

Vědci vyzývají zdravotnické orgány na celém světě k urychlenému jednání, aby se tyto superbakterie nemohly dál šířit. „Vzhledem k nárůstu cestování a obchodům po celém světě by si lidé měli uvědomit, že tento problém se týká všech. Žádná země není v bezpečí,“ varuje Světová zdravotnická organizace.

Pitná voda
Zdroj: Rajesh Kumar Singh/ČTK/AP
Vydáno pod