Kaczyński si zavařil: Kdo je Slezan, hlásí se k Německu

Varšava - Poláci se připravují na sčítání lidu. Ti, kteří se chtějí hlásit ke slezské národnosti, ale od šéfa opozice Jaroslava Kaczyńského slyšeli velmi ostrá slova. Ten tvrdí, že kdo se hlásí ke Slezsku, vyslovuje se pro Německo. Před druhou světovou válkou a během ní totiž na území Slezska žili většinou Němci.

„Tvrzení, že existuje slezský národ, opravdu považujeme za kamuflované vyslovení se pro Německo,“ prohlásil předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński. A právě tato slova spustila v Polsku politický skandál. Vládní strana Občanská platforma Kaczyńského odsoudila, prý urazil národní menšinu. „Netušili jsme, že ve svobodném Polsku budeme my, Slezané, považováni za pátou kolonu,“ řekl Tomasz Tomczykiewicz předseda poslaneckého klubu Občanské platformy. 

Slezsko

…je historické území, které se rozkládá v současnosti v Polsku a Česku, dvě enklávy zbyly i v Německu. V období před i během 2. světové války byla většina obyvatel Slezska německá, ve východní části ale žilo i mnoho Poláků.

V roce 1945 bylo Slezsko odebráno Německu a přičleněno do Polska. Většina Němců musela oblast opustit a odejít do Německa, vysídlené území pak obydleli lidé z východní části Polska. Právě v Horním Slezsku (východní polské části Slezska) mohli Němci po válce zůstat, pokud ovšem uměli mluvit slezštinou. V dobách komunismu pak byla jak německá, tak slezská národnost tvrdě potlačována.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Politici z vládní strany, kteří ze Slezska pocházejí, chtějí, aby prokuratura prověřila, zda se Kaczyński svými výroky nedopustil trestného činu. Další Kaczyńského kritici ho vyzývají, aby odstoupil a stáhl se z veřejného života, protože rozdmýchává národnostní fobie. 

Příznivci předsedy strany Právo a spravedlnost ale říkají, že jde jen o nafouknutou bublinu. „Jde o brutální politickou akci namířenou proti nám, slova byla vytržena z kontextu,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu strany Právo a spravedlnost Mariusz Blaszczyk. 

Slezská národnost v Polsku oficiálně neexistuje, hlásí se k ní ale stále více lidí. Jerzy Gorzelik, předseda Hnutí za autonomii Slezska, například říká: „Jsem Polákem, ale chci mít slezskou národnost.“ Hnutí za autonomii Slezska už dokonce tvoří ve slezském vojvodství koalici. V posledním sčítání lidu v Polsku se ke slezské národnosti přihlásilo přes 170 tisíc lidí. Po slovech Kaczyńského jich bude podle sociologů ještě více, 77 procent Poláků totiž názor Kaczyńského odmítá. 

Vydáno pod