Z elektrárny Oganawa unikla radioaktivní voda

Tokio - Čtvrteční zemětřesení o síle přesahující sedm stupňů Richterovy stupnice si na severovýchodě Japonska vyžádalo čtyři oběti na životech a nejméně 140 zraněných. V jaderné elektrárně Oganawa byl zaznamenán menší únik slabě radioaktivní vody z nádrží pro dezaktivaci paliva. Na konstrukcích reaktoru bylo zaznamenáno několik anomálií, úroveň radioaktivity ale zdaleka nepřekračuje předepsaný limit. Otřesy nezpůsobily další škody na jaderné elektrárně Fukušima, která je poničená zemětřesením a tsunami z 11. března. Přírodní katastrofa si vyžádala více než 27 000 obětí a pohřešovaných.

V prefekturách Mijagi a Jamagata podle úřadů a agentury Džidži přišli o život dvě staré ženy a dva staří muži a více než stovka lidí byla zraněna. „Bylo to tak strašné, cítil jsem stejný strach jako před měsícem. Proboha, už žádné zemětřesení,“ řekl Kazujuki Široiwa z města Kitakami. Čtvrteční zemětřesení připravilo asi tři miliony domácností o proud a znovu narušilo železniční dopravu. Některé linky vysokorychlostní železnice Šinkansen byly zastaveny.

Žádné další škody nebyly potvrzeny na poničené elektrárně Fukušima 1. Technici, kteří ve čtvrtek zařízení krátce opustili, dnes pokračují ve vhánění dusíku do prvního reaktoru, což by mělo zabránit hrozící výbušné reakci vodíku s okolním kyslíkem. Tato operace, která byla zahájena ve čtvrtek, má podle společnosti TEPCO trvat šest dní. Firma tuto metodu hodlá v příštích dnech použít i u reaktorů dvě a tři. „Pokračujeme ve vhánění dusíku, není signalizováno nic výjimečného a práce pokračuje bez problémů,“ řekl mluvčí společnosti.

Další otřesy v Japonsku (zdroj: ČT24)

Čtyři týdny po katastrofě není zdaleka krize na Fukušimě 1 zažehnána. Tři ze čtyř poškozených reaktorů vypouštějí do vzduchu bílá oblaka, zřejmě radioaktivní vodní páru. Palivové tyče musejí být neustále chlazeny, dokud nebude obnoven přívod elektřiny a opět zprovozněn chladicí systém.

Vzhledem k úniku radioaktivity vláda uvažuje o možnosti rozšířit evakuační zónu, která je nyní v okruhu do 20 kilometrů kolem elektrárny. Riziko zamoření moře přetrvává, ačkoli se společnosti TEPCO podařilo zastavit únik vysoce radioaktivní vody. Zároveň pokračuje řízené vypouštění do oceánu 11 500 tun nashromážděné mírně radioaktivní vody, která ochlazovala přehřáté palivové tyče a kterou už nebylo kde uskladňovat. Operace by měla skončit v sobotu.

Čína má obavy z radioaktivity

Toto vypouštění mírně radioaktivní vody znepokojuje Čínu. „Jako soused Japonska vyjadřujeme znepokojení. Doufáme, že Japonsko učiní v souladu s mezinárodním právem účinná opatření k ochraně moře,“ řekl Chung Lej mluvčí ministerstva zahraničí. Čína rovněž žádá Japonsko o rychlé informování. Mnozí Číňané z obav před radioaktivní kontaminací jódem 131 začali vykupovat jedlou sůl obsahující jód. Úřady však označily jejich počínání za zbytečné, protože byla zjištěna jen velmi nízká úroveň radioaktivity.

V sobotu čínské úřady nicméně oznámily deset případů kontaminace osob, lodí, kontejnerů a letadel zjištěných od 11. března. Nejblíže japonské elektrárně Fukušina 1 je čínská provincie Ťi-lin, která od ní leží asi 1000 kilometrů daleko. Peking je vzdálen asi 2000 kilometrů.


Japonské úřady dnes oznámily, že zruší zákaz prodeje některých čerstvých potravin, jako je zelenina či mléko, v okolí Fukušimy, který zavedly koncem března ve čtyřech prefekturách kolem elektrárny kvůli značně zvýšené úrovni radioaktivity. Úřady v posledních dnech registrovaly pokles radioaktivity v okolí zařízení. Dále začnou kontrolovat úroveň radioaktivity půdy v oblastech, kde se v blízkosti elektrárny pěstuje rýže, aby mohly povolit či zakázat farmářům její vysetí.

Čtvrtý blok elektrárny Fukušima
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo News