V Libyi nastala patová situace

Washington - Americký generál Carter Ham, který velel počáteční fázi náletů na Libyi, dnes sdělil, že nastala patová situace, kdy ani jedna strana není s to mít navrch. Uvedl to do souvislosti s předáním velení operací Spojenými státy Severoatlantické alianci. Podle něj povstalci nejsou schopní vést útok na hlavní město Tripolis a svrhnout libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Při setkání s americkými senátory Ham dodal, že Kaddáfího síly změnily taktiku a umísťují svoje vojáky a vozidla ke školám a mešitám, aby na ně nemohly zahraniční síly útočit.

Ham také řekl, že zhoršení počasí a aktivace Kaddáfího mobilních složek protivzdušné obrany omezilo možnosti využití letadel AC-130 a A-10 Thunderbolt, které jsou vhodné k podpoře pozemních operací povstalců. I to přispělo podle něj k tomu, že situace na bojišti je v podstatě nerozhodná.

Dále se představitelé NATO omluvilo libyjským rebelům za chybný nálet mezi městy Briga a Adžedabíja, který zabil nejmíň pět povstalců a zničil několik jejich tanků. Aliance k incidentu uvedla pouze to, že ho vyšetřuje.

NATO se omluvilo povstalcům (zdroj: ČT24)

Povstalci chtějí jasné vysvětlení, jak k incidentu došlo. „Pravděpodobné je, že nás omylem zasáhlo NATO. Ale je obtížné omylem bombardovat dvacítku tanků rozmístěných v poušti,“ komentuje to Abdul Fattah, velitel povstaleckých jednotek.

Což vzbuzuje otázku, zda šlo opravdu o alianční jednotky. Podle svědků ale nebyla v okolí žádná těžká technika Muammara Kaddáfího. Libyjská vláda se navíc k bombardování nehlásí a svaluje vinu na povstalce.

„Bohužel, špatné informace, které dostalo NATO, vedlo alianci k přijetí špatného rozhodnutí. I proto jsme byli svědky bombardování civilistů a civilních objektů na základě dezinformací, které koalice dostává z třetí strany,“ tvrdí Chálid Kaím, náměstek ministra zahraničí.

Vydáno pod