Soud v JAR propustil Krejčíře na kauci

Johannesburg - Soud v Jihoafrické republice dnes rozhodl, že propustí kontroverzního českého podnikatele Radovana Krejčíře na kauci ve výši 500 000 randů (1,3 milionu korun). Ten je v JAR podezřelý z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 milionu randů (zhruba 11,5 milionu korun). Jihoafrické policii se podnikatel vzdal 25. března letošního roku. Předcházela tomu policejní razie v Krejčířově domě na johannesburském předměstí Bedfordview. První stání ke Krejčířově kauze se konalo 28. března, kdy soud rozhodl, že Krejčíře ponechá ve vazbě.

Podle soudce Philipa Ventera, který o propuštění na kauci rozhodl, nebudou ohroženy zájmy justice. Soudce je přesvědčen, že Česká republika by byla posledním místem, kam by se Krejčíř uchýlil, kdyby chtěl opustit Jihoafrickou republiku.

Venter připomněl, že Krejčíř čelí obviněním spíše z „nečestnosti“ a nikoli „extrémního násilí“. Obavy prokuratury, že by mohl Krejčíř na svobodě ovlivňovat svědky, označil za nepodložené domněnky vyšetřovatele.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Obhajoba ve čtvrtek žádala propuštění s argumentem, že Krejčíř stejně nemá kam uprchnout. Prokuratura ale namítala, že obviněný má všechny prostředky k tomu, aby se soudu vyhnul, a žádala, aby propuštění na kauci bylo zamítnuto.

Krejčíř ve čtvrtek před soudem odmítl obvinění, že pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny, že se nachází v závěrečné fázi rakoviny, a že tak neoprávněně získal pojistku asi 4,5 milionu randů. Poukázal na to, že dávno předtím, než se vzdal policii, věděl, že mu hrozí zatčení, a přesto neutíkal.

Prokurátor Riegal Du Toit však naléhal na zamítnutí propuštění na kauci. Český podnikatel má podle něj všechny prostředky k tomu, aby se procesu vyhnul, a také by na svobodě mohl ovlivňovat svědky. Možnost Krejčířova útěku prý zvyšuje také to, že obviněný má některé členy rodiny i své finanční fondy v zahraničí. Soudce Phillip Venter nakonec ve čtvrtek rozhodnutí odložil na dnešek. Chtěl si prý promyslet argumenty obou stran.

Krejčíř si měl objednat vraždy svých nepřátel

Státní žalobce ve čtvrtek u soudu také přečetl místopřísežné prohlášení vyšetřovatele Dumasaniho Patricka Mbotha, podle jehož zjištění si Krejčíř objednal ze Srbska tři nájemné vrahy, aby zabili některé svědky podle „seznamu smrti“ nalezeného v Krejčířově domě při březnové policejní razii. První na seznamu byl jeden z šéfů místního podsvětí Cyril Beeka, který byl skutečně zastřelen v Kapském Městě 21. března ve svém autě.

České úřady Krejčíře stíhají za jiné majetkové a násilné trestné činy. České policii unikl při domovní prohlídce v roce 2005 a v JAR žije od roku 2007; v témže roce Česko požádalo Jihoafričany o Krejčířovo vydání. Nynější proces v JAR ovšem s českou žádostí o extradici nesouvisí.