V Pobřeží slonoviny objeveno dalších 100 mrtvol

Abidžan - Dalších víc než sto těl, některá z nich ohořelá, objevili pracovníci OSN na západě Pobřeží slonoviny. Pravděpodobně jde o oběti etnických násilností, které vypukly poté, co oblast zabrali minulý týden vojáci prezidenta Ouattary. V zemi stále pokračují boje mezi stoupenci původního a nově zvoleného prezidenta. Celkový počet mrtvých podle Červeného kříže přesahuje 800. Ouattara v noci na dnešek promluvil k národu, vyzval ho v televizním projevu ke smíření.

Za posledních 24 hodin pracovníci OSN nalezli na třech různých místech na západě Pobřeží slonoviny přes sto mrtvol. Některé oběti byly údajně upáleny, některé našli pracovnici vhozené do studně. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Zřejmě jde o oběti etnického násilí. 

Oběti se kromě dalších dvou míst našly i u města Duekoue, kde již dříve pracovníci OSN nalezli 229 těl. Dnes přišli na dalších 40 obětí. 

Humanitární organizace obviňují jednotky mezinárodně uznávaného prezidenta Alassana Ouattary z rozsáhlých masakrů během rychlého postupu ze severu země. V souvislosti s nárůstem násilí vyzvaly světové humanitární agentury k otevření humanitárních cest do Pobřeží slonoviny. Mise OSN informovala, že rozdala v Duekoue tisícům lidí potraviny na šest dní.

Včera Ouattara promluvil k národu v televizním projevu, vyzval lid k jednotě. Jeho jednotky mají zajišťovat bezpečnost v Abidžanu. Ouattarovi vojáci už obklíčili prezidentskou rezidenci, kde by se měl skrývat i jeho rival Laurent Ggbagbo. Alespoň to tvrdí francouzské ministerstvo zahraničí.

Vydáno pod