Izrael při odvetném útoku na Gazu zabil dva Palestince

Gaza - Izrael dnes pokračoval v útocích na palestinské radikály a při náletu v pásmu Gazy přišli o život dva členové ozbrojeného křídla radikální organizace Hamas. Informovala o tom agentura AFP. Násilnosti vyvolal čtvrteční palestinský raketový útok, při němž byl v Izraeli zasažen školní autobus. Už při čtvrteční odvetné akci zahynulo pět Palestinců. Hamas a ostatní radikální skupiny ve čtvrtek jednostranně vyhlásily příměří, ale nová eskalace vzbudila znepokojení i v Evropě.

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová v prohlášení vyjádřila hluboké znepokojení. Britský ministr zahraničí William Hague hovořil o právu Izraele na sebeobranu.

Čtvrteční útok na autobus byl podle Hamasu odvetou na sobotní izraelskou akci, při níž zemřeli tři členové této organizace. Izraelské zdroje tvrdí, že palestinské protitankové střely mířily velmi přesně a že útočníci dobře věděli, že ohrožují autobus s dětmi. Zranění utrpěl řidič a jedno z dětí. Z pěti čtvrtečních obětí izraelské odvety byli tři radikálové, jeden policista Hamasu a jeden civilista.

Cílem dnešního ranního útoku byl jeden objekt radikálů na severu pásma Gazy a tři tunely na jihu. Bilance obětí izraelských odvet je od čtvrtka sedm mrtvých a 37 raněných.

Jednostranné příměří vyhlášené radikály má zabránit stupňování násilí. Hamas, který udržoval s Izraelem dva roky relativní příměří, letos opět vystupňoval napětí, zejména v druhé polovině března. Od začátku roku odpálili palestinští radikálové z Gazy na Izrael přes 130 raket a minometných granátů.