Cigarety v Austrálii budou bez loga a s rakovinou

Sydney - Australská vláda předloží parlamentu nejpřísnější protikuřácká pravidla na světě. Už teď platí zákaz reklamy a taky kouření v restauracích a na většině veřejných míst. Novela zákona ale jde ještě mnohem dál. Krabičky budou bez loga, „zdobit“ je budou odpudivé fotografie, které vyobrazují zdravotní následky kouření.

Obrázky zdravotních následků na krabičkách Australané už znají, nově by ale měly zabírat tři čtvrtiny přední strany a celou zadní stranu. Zbytek bude olivově zelený, podle průzkumů totiž tahle barva kuřáky odpuzuje. A navíc, na krabičkách nebudou ani žádná loga. Bude na nich stejným písmem jen značka a typ. „V Austrálii nebudou mít tabákové koncerny žádný prostor na to, aby mohly cigarety propagovat,“ plánuje australská ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová. „Pokud bychom tímhle zbavili cigarety kouzla a děti by nezačaly kouřit, byl by to velký úspěch,“ říká také Fiona Sharkieová z protikuřácké organizace Quit. 

Drastický plán se vůbec nelíbí tabákovým koncernům. Ty argumentují tím, že prodávájí legální produkt a nová nařízení že budou porušovat mezinárodní právo na ochranu značky a duševního vlastnictví. „Do naší světoznámé image jsme investovali miliardy dolarů. Budeme se bránit u soudu,“ říká mluvčí společnosti British American Tobacco Scoty McIntyre. 

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Jenže o velké peníze a taky lidské životy se hraje i na druhé straně. V Austrálii ročně kvůli cigaretám zemře přes 15 tisíc lidí. Účet za zdravotní péči a snížení produktivity vyjde v přepočtu na 550 miliard korun. 

Různě tvrdé protikuřácké zákony platí i v mnoha jiných zemích. Varování a fotografie na krabičkách ale jen zabírají určené místo v původním designu.