Disneyland v Šanghaji vzal místním domov i živobytí

Šanghaj - V Šanghaji vyroste Disneyland, vůbec první v kontinentální Číně. Projekt ale už od počátku provázejí kontroverze. Kvůli zábavnímu parku město přesídlilo tisíce lidí, ale jen s minimálním odškodněním. Nový resort o rozloze 390 hektarů přijde téměř na čtyři miliardy dolarů a dokončen bude v roce 2015. Kvůli výstavbě bylo vloni v létě přesídleno 2 167 rodin, převážně drobných zemědělců. Stěžují si na nedostatečnou kompenzaci. Wangovi žili v domě o rozloze 500 metrů čtverečních a měli malé pole. Vláda jim ale nabídla byt o více než polovinu menší. Musí za něj navíc zaplatit milion korun, které nemají.

„Celý proces je neférový a uzavřený. Je to proti celostátním a šanghajským zákonům. Přesidlovaní porušuje pravidla. Poslední půlrok byl pro naši rodinu nesmírně bolestivý,“ říká Wang Jü-šen.

„Jaký je záměr výstavby zábavního parku? Má to být radostné místo. Ale oni staví na utrpení naší rodiny. Je to pro nás katastrofa. Naprosto si to protiřečí s posláním Disneylandu,“ dodává. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

O pár metrů dál si Čang Wej z provincie Che-nan pronajímala obchod za v přepočtu 190 tisíc ročně. Přestože zaplatila celoroční nájem, vláda ji v půlce loňského roku nabídla kompenzaci ve výši 1 300 korun.

„Před pár dny přišli nějací lidé a začali to tu rozbíjet. Vypnuli nám vodu a elektřinu. Hádali jsme se s nimi. Vůbec s námi nemluvili. Jen přestřihali dráty,“ popisuje Čang Wej. 

Šanghajské úřady odmítly přesídlení obyvatel komentovat. Společnost Disney se v tisku brání tím, že přesídlení není její problém. O pozemek prý požádali partnera Šanghaj Šendi a bylo prý na něm, jak území pro park získal.

Ústředí Disney v Šanghaji žádost o rozhovor odmítlo a odkázalo nás na jejich pobočku v Hong Kongu. Ale ani tady štáb České televize neuspěl. Mluvčí společnosti uvedla, že dokud není zábavní park v Šanghaji dokončen, není o čem diskutovat.