Vyřadit Fukušimu bude trvat deset let

Tokio - Společnost Toshiba, japonský výrobce reaktoru, oznámila, že by vyřazení zemětřesením poškozené elektrárny Fukušima mělo trvat zhruba 10 let, píše BBC. To by znamenalo o třetinu rychlejší postup než u americké elektrárny Three Mile Island. Americká jaderná se stala celosvětově známou v důsledku havárie, která se stala 28. března 1979 a během které se částečně roztavil druhý jaderný reaktor atomové elektrárny, byla zamořena její provozní budova a došlo k rozsáhlému úniku radioaktivity do životního prostředí. Vyřazovací práce zahrnují odstranění palivových tyčí a vyhořelého paliva a demolice zařízení.

Nicméně tajemník japonské vlády Yukio Edano uvedl, že je příliš brzy na určení přesného časového plánu pro vyřazení elektrárny z provozu. „Japonská vláda doufala, že vznikne návrh podrobného plánu,“ říká.

„Ale skutečnost, že reaktory jsou velmi nestabilní, nás staví do takové situace, že musíme pokračovat v debatě, zda můžeme přesný plán vydat,“ dodává Edano.

Radioaktivní znečistění moře u poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima údajně stoupá. Provozovatel elektrárny, společnost TEPCO, oznámil, že nejnověji získané hodnoty ze vzorků kontaminované vody přesáhly povolenou normu 2800krát.

Společnost TEPCO dále sdělila, že ve čtvrtek nabrali vzorky severně od elektrárny, které obsahovaly 110 becquerelů (Bq) radioaktivního jódu 131 na centimetr krychlový. Toto množství převyšuje povolenou normu 2800krát. Vzorky ze stejného místa přitom v úterý byly nadlimitní 600krát, ve středu 1000krát.

TEPCO začala podle údajů agentury Kjódó budovat bariéru z oceli, která by měla zabránit dalšímu šíření radiací zamořené vody v Pacifiku.

Zaměstnancům firmy se navíc po několika neúspěšných pokusech konečně podařilo utěsnit v reaktoru 2 elektrárny otvor, kterým voda do Pacifiku proudila. Do oceánu navíc firma TEPCO řízeně vypustila asi 9000 tun mírně radioaktivní vody, která ochlazovala přehřáté palivové tyče a kterou už nebylo kde uskladňovat.

Zemětřesení o síle devíti stupňů

Japonsko zasáhlo 11. března zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály. Vyvolalo několikametrové přívalové vlny tsunami, které kromě stovek kilometrů ostrova Honšú poškodily chladicí systémy elektráren Fukušima 1, Fukušima 2 a Tokai. Katastrofa si podle dnes aktualizovaných údajů vyžádala 12 876 lidských životů, dalších 14 865 osob se stále pohřešuje.