Káhira je stále neklidná: Noční střety s vojáky a dva mrtví

Káhira - Ranami obuškem a střelbou do vzduchu rozehnali v noci egyptští vojáci demonstraci stovek lidí v centru Káhiry. Střelba zřejmě zasáhla neupřesněný počet lidí. Nejméně dvě osoby svým zraněním později podlehly. Incident vypovídá o trvajícím napětí mezi stávající vojenskou vládou a protestním hnutím. Asi tři stovky vojáků vtrhly kolem třetí hodiny do stanového tábora na náměstí Tahrír, v němž demonstranti vytvořili lidský řetěz na ochranu několika armádních důstojníků, kteří se k protestujícím připojili přes odpor svých nadřízených.

Podle zdrojů z káhirské nemocnice bylo postřeleno 15 lidí a dva muži svým zraněním podlehli. Armáda nicméně popřela, že by při varovné střelbě používala ostré náboje. Zůstává nejasné, jestli na náměstí byl někdo z přítomných ozbrojený.

Vojákům se podle očitých svědků podařilo z místa odtáhnout několik lidí a odvézt je v automobilech. Vojáci bili a kopali zadržené ženy, uvedla jedna z žen, která s asi dvěma stovkami dalších osob našla útočiště v blízké mešitě.

Vojáci ale mešitu obklíčili a několik hodin se ozývala střelba. Mezi demonstranty ukrytými v mešitě byli i zranění, několik z nich prý bylo postřeleno.

Po pátečních desetitisícových demonstracích

Situace byla údajně velmi nepřehledná. Vojáci nakonec kolem šesté hodiny použili slzný plyn, aby zabránili protestujícím dostat se na náměstí Tahrír. Nad městem se také vznášel černý kouř z hořících vozidel včetně dvou vojenských, přičemž není jasné, kdo je zapálil. Vojenské oddíly se pak stáhly a krátce poté se na náměstí znovu shromáždili demonstranti.

Noční protest se uskutečnil po pátečních desetitisícových demonstracích, jejichž účastníci požadovali urychlení soudních procesů s osobami zodpovědnými za útoky proti demonstrantům nebo s podezřelými z korupce včetně bývalého prezidenta Husního Mubaraka a jeho rodiny.

Vojáci se snažili už od večera vniknout do tábora demonstrantů na Tahríru a odvléci vzbouřené důstojníky.

Justice zakázala několika bývalým ministrům opustit zemi

Nejvyšší rada ozbrojených sil, která po odchodu Mubaraka stojí v čele Egypta, se snaží vyhovět požadavkům na tvrdší postup vůči bývalé vládě. Minulý týden mimo jiné egyptská justice zakázala několika bývalým ministrům opustit zemi a zmrazila jejich majetky, dokud nebude dokončeno jejich vyšetřování.

Protesty pokračují
Zdroj: ČTK/AP