Rok po smolenské havárii: Rodiny vzpomínaly na své blízké

Varšava - Asi stovka příbuzných obětí, které loni u západoruského Smolenska zahynuly při havárii letadla s polskou státní delegací, si dnes na místě katastrofy připomněla první výročí smrti svých blízkých. Letecké neštěstí nepřežil nikdo z 96 cestujících, mezi nimiž byl i polský prezident Lech Kaczyński. Poutníky dnes do Smolenska doprovodila polská první dáma Anna Komorowská. Poláky pobouřilo to, že Rusové bez jejich vědomí změnili tabuli na pomníku obětem neštěstí.

Příbuzní na své blízké vzpomínali nejdříve u trosek letadla, které leží pod plachtou v prostoru smolenského letiště. „Jsme na místě, které už navždy zanechá bolestivou ránu v našich srdcích a v naší paměti,“ řekla Komorowská v krátkém projevu. „Osud se nedá změnit, nedá se vrátit čas, ale je možné si zachovat vzpomínky, je možné si vzájemně pomáhat,“ uvedla první dáma.

„Vím, že kdyby zde byl můj táta, vyzýval by nás, abychom se pokusili o více diplomacie ve vztazích mezi námi,“ řekl syn Stanislawa Komorowského, náměstka ministra obrany a dříve náměstka ministra zahraničí. Maciej Komorowski tak připomněl, že smolenská katastrofa se za poslední rok v Polsku stala zbraní v politickém soupeření. Rozdělené jsou dnes i rodiny obětí tohoto leteckého neštěstí.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Během čtení jmen všech 96 lidí, kteří před rokem u Smolenska přišli o život, vojáci za každého z nich zapálili svíčku a rozestavěli je do tvaru kříže. Po společné modlitbě příbuzní odjeli do Katyně, kam před rokem mířili jejich blízcí.

V Katyňském lese v roce 1940 tajná sovětská policie NKVD zavraždila tisíce Poláků. Polská delegace v čele s prezidentem Kaczyńským při příležitosti 70. výročí tohoto masakru jela složit hold jeho obětem. Krátce před přistáním na smolenském letišti se letoun zřítil.

Rusové nechali vyměnit tabuli na pamětním kameni

Ruské úřady v pátek nechaly vyměnit tabuli na pamětním kameni v místě neštěstí. Na té původní se hovořilo o tom, že oběti letecké katastrofy jeli uctít výročí „sovětského zločinu genocidy na válečných zajatcích, důstojnících polské armády“. Na nové ceduli už takový nápis není.

„To je skandál, je otázka, zda jde o iniciativu místních, nebo centrálních úřadů,“ řekl Pawel Deresz, vdovec po levicové poslankyni Jolantě Szymankové-Dereszové. Podle Zuzany Kurtykové, jejíž manžel Janusz byl ředitelem Institutu národní paměti, se Rusové snaží Poláky ponížit.

Mluvčí polského ministerstva zahraničí řekl, že dostal informaci o tom, že Rusové vyměnili tabuli, protože na tu první nevydaly úřady všechna potřebná povolení a Poláci ji namontovali bez jakýchkoli konzultací. Rusům také vadilo, že nápis na původní tabuli byl jen v polštině.

SSSR popíral, že katyňský masakr má na svědomí NKVD

V pondělí se ve Smolensku a Katyni vůbec poprvé setkají prezidenti Polska a Ruska Bronislaw Komorowski a Dmitrij Medveděv. Katyň je do dneška zřejmě nejcitlivějším místem polsko-ruských vztahů. Sovětský svaz dlouhá desetiletí popíral, že katyňský masakr má na svědomí NKVD, jeho představitelé svalovali vinu za něj na nacistické Německo.

Ruská strana sice v poslední době dělá vůči Polákům některé vstřícné kroky, masakr ale odmítá uznat za genocidu a jeho oběti rehabilitovat.

Kaczyński mluví o ruské vině

V neděli se při příležitosti výročí smolenské katastrofy budou vzpomínkové akce konat na mnoha místech Polska. Ve Varšavě se v této souvislosti čekají manifestace národně-konzervativních uskupení blízkých největší opoziční straně Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, bratra někdejšího prezidenta.

„Část veřejnosti, kterou reprezentuje Kaczyński, obviňuje vládu z nečinnosti a vytýká jí, že v Rusku je stále letadlo i černé skříňky,“ vysvětluje zpravodaj ČT Miroslav Karas. „Kaczyński mluví o ruské vině. Vyšetřování ovlivnilo nejen vztahy mezi oběma zeměmi, ale především celý rok po tragédii ovlivňuje vnitropolitickou polskou scénu.“

Vydáno pod