Jemenský Aden ochromen stávkou. V Sýrii rozehnány dvě demonstrace

Aden (Jemen) - Jemenské město Aden dnes ochromila stávka na protest proti režimu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Vyzvalo k ní hnutí Mladí revoluce ze 16. února, které také vybídlo obyvatele k občanské neposlušnosti. Do ulic jihojemenského Táizzu vyrazilo na 100 tisíc lidí, aby vyjádřilo nesouhlas s pátečními násilnostmi, při kterých zahynuli čtyři lidé. V syrském městě Dará, kde se dnes konal hromadný pohřeb po pátečních násilnostech, rozehnaly bezpečnostní jednotky ostrou střelbou a slzným plynem dav demonstrantů dožadujících se demokratických změn.

Několik lidí utrpělo zranění. Stejným způsobem rozehnaly v noci na dnešek vládní jednotky protestující dav ve městě Latákíja, podle svědků bylo několik lidí zraněno a zřejmě i zabito.

V mnoha adenských čtvrtích zůstaly zavřené obchody a veřejná doprava nefungovala. Mladí lidé, kteří požadují odchod prezidenta Sáliha, jenž je u moci už 32 let, na některých místech postavili barikády.

Aden patří k nejaktivnějším centrům odporu proti režimu. V posledních týdnech se tu konalo několik demonstrací provázených násilím a k demonstrantům se připojili i mnozí čelní činitelé stejnojmenné provincie.

Aktivisté ve městě Táizz za podpory několika členů parlamentu požadují, aby byl místní guvernér kvůli násilnostem zbaven funkce a souzen. V několika dalších jemenských městech, jako jsou například Ibb, Hudajdá nebo Hadramaút, se konaly podpůrné demonstrace.

Jemenské nepokoje trvají od února a podle ochránců lidských práv při nich zahynulo přes 100 lidí. Sálih je u moci 32 let a americký tisk naznačil, že se už vyjednává o jeho odchodu. Má prý předat moc přechodné vládě, která Jemen povede do voleb.

V syrské Latákíji, která je důležitým přístavem asi 330 kilometrů severozápadně od Damašku, bezpečnostní jednotky nasadily proti stovkám demonstrantů rovněž vodní děla.

Syrští aktivisté dnes ve stínu pátečních násilností, při kterých zahynulo nejméně 37 lidí, vyzvali ke každodenním protestům proti režimu prezidenta Bašára Asada. Opoziční vůdci výzvu zveřejnili na internetových sociálních sítích. Doposud byly pro protivládní akce vyhrazeny především pátky.

Svoboda vyjadřování, základní práva a dodržování zákonů

Pátek byl údajně nejkrvavějším dnem za poslední tři týdny, kdy demonstrace vypukly. Nejvíce pátečních obětí je hlášeno z Dará, svědci a organizace chránící lidská práva hovoří o 30 mrtvých a stovkách zraněných. Státní televize naopak uvedla, že zemřelo 19 policistů poté, co do nich začali pálit ozbrojenci.

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová dnes Sýrii za páteční násilnosti kritizovala. Vyzvala Damašek, aby okamžitě přistoupil ke smysluplným reformám. Ty by podle ní měly zaručit svobodu vyjadřování, základní práva a dodržování zákonů.

Ománská prokuratura dnes oznámila, že nejmenovaný Ománec, který údajně začátkem dubna vyvolal výtržnosti v průmyslovém městě Suhár asi 200 kilometrů severně od metropole Maskat, bude souzen spolu s 25 dalšími násilníky. Termín procesu a ani přesná obvinění úřad nesdělil. V prohlášení rovněž uvedl, že řada dalších demonstrantů byla propuštěna.

Arabské země polevily v boji proti extremistům

Ománci, kteří se inspirovali vlnou protestů v arabském světě, se dožadují více pracovních příležitostí, lepších platů a zakročení proti korupci. Ománský sultán Kábus bin Saíd sice počátkem března obměnil vládu, aby v zemi oslabil protesty, ale demonstranti to nepovažují za dostatečné.

Americký ministr obrany Robert Gates vyjádřil ve čtvrtek znepokojení nad tím, že arabské země zasažené nepokoji polevily v boji proti extremistům a al-Káidě. Teroristé působí zejména na jihu a jihovýchodě Jemenu. Jemenská armáda dnes ale začala ostřelovat z těžkých zbraní údajný úkryt al-Káidy na jihu Jemenu v provincii Abján.

Dohody ohledně odstoupení prezidenta Sáliha

Jemen dnes odvolal svého velvyslance z Kataru, protože emirát vyzval v rámci zprostředkování zemí Perského zálivu prezidenta Sáliha k odchodu.

Katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání ve středu v New Yorku řekl, že arabské monarchie Perského zálivu, které navrhly, aby se v saúdskoarabském Rijádu uskutečnily rozhovory mezi jemenským režimem a opozicí, chtějí dosáhnout dohody ohledně odstoupení prezidenta Sáliha.