Libyjští povstalci s pomocí NATO zastavili Kaddáfího jednotky v Adžedábíje

Tripolis - Za pomoci Severoatlantické aliance se dnes libyjským povstalcům podařilo zastavit útok vládních sil na město Adžedábíja na východě země. Předchozí zprávy hovořily o postupu vládních jednotek do centra města. NATO v Bruselu oznámilo zničení jedenácti Kaddáfího tanků u Adžedábíje a patnácti u Misuráty na západě Libye. Kaddáfí podle jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy na dnešním dlouhém jednání se zástupci Africké unie přistoupil na plán, který má ukončit boje. Libyjské vládní síly, podle libyjského ministerstva zahraničí, mezitím sestřelily dva povstalecké vrtulníky.

Povstalci podle něj jasně porušili rezoluci OSN o bezletové zóně. Stroje prý byly sestřeleny nedaleko východolibyjského města Briga. Povstalecké zdroje informaci o likvidaci vrtulníků nepotvrdily.

V noci na dnešek zprostředkovatelská skupina zemí Africké unie pro Libyi znovu vyzvala k okamžitému zastavení všech bojů. Tato skupina tvořená prezidenty Jižní Afriky, Konga, Mali, Mauritánie a Ugandy se má dnes sejít s Kaddáfím a pak ještě dnes a v pondělí s představiteli povstalců v Benghází a pokusit se dojednat příměří. Povstalci předem odmítají každý návrh na příměří, který by předpokládal, že Kaddáfí nebo jeho synové zůstanou u moci.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

NATO v sobotu večer oznámilo, že v posledních 24 hodinách pokračovalo v úderech proti skladištím munice a těžkých zbraní vládních jednotek určených k ostřelování města Misuráta, které je asi 200 kilometrů východně od Tripolisu a je obklíčeno Kaddáfího silami již půldruhého měsíce.

Viděli jsme strašlivé scény

Velitel operací generál Charles Bouchard uvedl, že NATO zničilo značný počet tanků, z nichž některé ostřelovaly Misurátu. „Viděli jsme strašlivé scény, kdy vládní jednotky záměrně umísťovaly své zbraňové systémy u civilistů, v jejich domech či v modlitebnách,“ řekl.

V sobotu u Misuráty zakotvila loď Mezinárodního výboru Červeného kříže s lékařskými zásobami určenými pro 300 osob. Humanitární pomoc obleženému městu připravuje i Evropská unie.

Diplomatická fronta

Na diplomatické frontě se připravuje na 13. května jednání kontaktní skupiny pro Libyi v katarském Dauhá a na 14. dubna se podle Ligy arabských států (LAS) chystá z iniciativy OSN konference o Libyi v Káhiře. Bude se na ní jednat o posílení koordinace mezi LAS, OSN, Africkou unií a Organizací islámské konference ve věci Libye.