Gbagbo napadl minomety hotel, kde sídlí Ouattara

Abidžan - Vojáci samozvaného prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba napadli v Abidžanu minomety hotel, kde má sídlo jeho rival Alassane Ouattara. Pokračují tak boje o prezidentský úřad. Francie, která má v zemi své vojáky, oznámila, že kontroluje přístav a abidžanské letiště. Gbagbo odmítá odstoupit od prohraných listopadových voleb. Hotel Golf je už čtyři měsíce centrálou mezinárodně uznaného prezidenta Alassaneho Ouattary. Střeží ho jeho vojáci a také 500 členů mírových sil OSN. Minometný útok jen potvrdil, že boje nekončí. Do Abidžanu stále míří další Ouattarovy posily.

Gbagbo se nejspíše stále ukrývá v bunkru prezidentského paláce. Před pár dny se již zdálo, že padne do rukou Ouattarových vojáků. Nyní ovšem znovu kontroluje několik čtvrtí v centru města.

Abidžan, který je obchodním centrem Pobřeží slonoviny, střety paralyzují už druhý týden. Obyvatelé se bojí vyjít na ulici. Chybí zásoby jídla i vody. „Lidé mají hlad a obchody jsou zavřené, takže hrozí, že se do nich budou chtít dostat za každou cenu. K tomu, abyste uhlídal dav, potřebujete zbraň,“ varuje místní obchodník.

Střety v Abidžanu pokračují (zdroj: ČT24)

Strategický přístav v Abidžanu kontrolují francouzští vojáci. Kontrolují také letiště, kde pokračuje evakuace. „Ujistili nás, že letiště je bezpečné, stejně jako příletové trasy od moře. Proto jsme se vyhnuli letu nad pevninou, kde to může být nebezpečné,“ vysvětluje letuška Air France.

Země se přes trvající boje snaží vrátit k normálnímu životu. Evropská unie odvolala na žádost Alassaneho Ouattary sankce vůči přístavům v Abidžanu a San Pedru. Největší vývozce kakaa na světě chce totiž obnovit obchod s hnědým bohatstvím.

Stručná historie války

Země je na pokraji rozpadu už deset let. Za tu dobu zažila několik povstání a pokusů o převrat. Pět let nikdo nedokázal zorganizovat prezidentské volby. Když se to na konci roku 2010 konečně podařilo, naděje na konec zmatků se velice rychle rozplynuly.

„Nejdřív musíme prozkoumat stížnosti proti regulérnosti voleb,“ reagoval na porážku Laurent Gbagbo, muž, který stál v čele Pobřeží slonoviny od roku 2000. Těsné vítězství svého soupeře, bývalého zaměstnance Mezinárodního měnového fondu Alassana Ouatarry, nakonec neuznal. Málokdy zareagoval svět tak jednohlasně. Spojené národy i Africká unie se za Ouatarru postavily.

Už v pondělí 4. dubna měl Alassane Ouatarra v rukou většinu Abidžanu. Jenže boje znovu propukají na různých místech. Z domova už uprchlo přes milion lidí.

Nyní už nebojuje Ouatarra proti Gbagbovi. Velkou část země ovládly ozbrojené skupiny, které bojují jen samy za sebe. Přibývá hrůzných zpráv o vyvražďování a prohlubuje se nenávist mezi křesťanským jihem a muslimským severem.

Kakao
Zdroj: ČT24
Vydáno pod