Kaddáfí přijal návrh Africké unie na ukončení bojů, rebelové odmítli

Tripolis – Snaha Africké unie vyjednat příměří v Libyi ztroskotala. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí sice v neděli přistoupil na plán unie, který má v zemi ukončit boje, návrh ale dnes odmítli libyjští rebelové. Nezahrnuje totiž jejich požadavek Kaddáfího rezignace a místo konce režimu počítá s jeho reformou. Projekt mimo jiné obsahuje okamžité příměří a otevření tras pro humanitární pomoc. U Adžedábíje a Misuráty mezitím Severoatlantická aliance odrazila útoky vládních sil a zničila přes dvě desítky jejich tanků.

V Adžedábíji se dál bojuje; povstalci se připravují na postup směrem na západ. Bojuje se i v Misurátě, město ráno ostřelovaly Kaddáfího jednotky, útoky si podle rebelů vyžádaly 20 raněných. Dětský fond OSN (UNICEF) tvrdí, že v uplynulých 20 dnech zahynulo v Misurátě nejméně 20 dětí.

Hlavní body mírového plánu Africké unie:

- okamžité příměří
- dodávky humanitární pomoci
- ochrana cizinců
- dialog mezi vládou a povstalci
- zastavení úderů NATO

Rebelové plán odmítli

Kaddáfí v neděli po dlouhém jednání se zástupci Africké unie (AU) přistoupil na plán, který má v zemi ukončit boje. Oznámil to předseda delegace, jihoafrický prezident Jacob Zuma, který hned s plánem zamířil do Benghází, kde ho představil rebelům. Plán počítá s okamžitým příměřím, otevřením tras pro humanitární pomoc a zahájením jednání mezi vládou a povstalci. Rebelové ale dnes návrh odmítli. „Iniciativa Africké unie neobsahuje odchod Kaddáfího a jeho synů z libyjské politické scény, je proto zastaralý,“ prohlásil předseda politického orgánu povstalců Mustafá Džalíl. Podobně mluvčí Přechodné národní rady řekl, že plán hovoří o reformách uvnitř libyjského systému, což „je odmítáno“.

Do Benghází kvůli plánu dorazila delegace složená z ministra zahraničí Jihoafrické republiky a prezidentů Konga, Mali, Mauritánie a Ugandy. Ve městě na ni čekalo asi tisíc demonstrantů s nápisy Osvoboďte nás od Kaddáfího nebo Kaddáfí spáchal genocidu.

NATO snahy Africké unie podpořilo, nicméně šéf aliance Anders Fogh Rasmussen připomněl, že Kaddáfího vláda v minulosti porušovala podmínky příměří, které vyhlásila, a sdělil, že jakékoli příměří bude vyžadovat účinný mechanismus pro jeho sledování. Také Británie prohlásila, že jakékoliv příměří v Libyi musí být opravdové. „Žádné vnější síle, Africkou unii nevyjímaje, nepřísluší rozhodovat za Libyjce o tom, kdo by měl jejich zemi vést,“ prohlásil Ramtane Lamamra, komisař Africké unie pro mír a bezpečnost.

Na diplomatické frontě se mezitím připravuje na 13. května jednání kontaktní skupiny pro Libyi v katarském Dauhá a na 14. dubna se podle Ligy arabských států (LAS) chystá z iniciativy OSN konference o Libyi v Káhiře. Bude se na ní jednat o posílení koordinace mezi LAS, OSN, Africkou unií a Organizací islámské konference ve věci Libye. Na konferenci se chystá mimo jiné generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebo ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová.

Setkání Muammara Kaddáfího s delegací Africké unie
Zdroj: ČT24