Mexické drogové násilí si vyžádalo dalších 28 obětí

Ciudad Juárez - Násilí mexických drogových gangů si o víkendu vyžádalo dalších 28 obětí. Celkem 21 lidí zemřelo ve státě Chihuahua v Ciudad Juárez, které se považuje za nejméně bezpečné město planety. Ve státě Sinaloa zemřelo během různých přepadení dalších 7 lidí. Od začátku roku už je obětí kvůli bojům drogových kartelů s armádou 3 000.

Chihuahua má ze všech mexických států nejdelší společnou hranici s USA a je považována za nejnebezpečnější část Mexika. O víkendu zahynulo v tamním městě Ciudad Juárez 21 lidí. Na břehu pohraniční oblasti Rio Grande přepadli drogoví mafiáni dům, ve kterém zabili celkem čtyři lidi, včetně jednoho invalidy. 

V Culiacánu, což je středisko státu Sinaloa, ozbrojenci zastřelili na ulici čtyři muže. V Guamúchilu se pak našlo tělo mrtvého policisty s četnými průstřely.  

Prezident Felipe Calderón po nástupu do funkce v roce 2006 zahájil ofenzivu proti překupníkům drog a nasadil do ní 50 tisíc vojáků. Koncem loňského roku měla tato akce, která ze všeho nejvíc připomíná vyřizování účtů mezi pašeráky a vojskem, bilanci 34 tisíc mrtvých. Letos už přišlo o život 3 000 osob.