Berlusconi ztrácel čas u milánského soudu

Milán - „Strávil jsem dopoledne vymykající se vší realitě, byla to paradoxní ztráta času a mrhání silami.“ Těmito slovy okomentoval Silvio Berlusconi dnešní slyšení před milánským soudem v kauze Mediaset, v níž italský premiér čelí obvinění z daňových úniků. Dnes bylo vyslechnuto několik svědků. „Všechno stojí na ničem, protože neexistuje jediný důkaz ani svědectví, které by podpořily tezi prokuratury, jež je pouze plodem fantazie,“ řekl Berlusconi svým stoupencům, když opouštěl soudní budovu.

Italský premiér se již osobně dostavil před soud 28. března na předběžné slyšení v případu Mediatrade, v němž má být souzen za zpronevěru a daňové úniky při prodeji televizních a filmových práv. Šéf vlády se tehdy objevil před soudem poprvé po osmi letech, kdy ho vždy zastupovali jen jeho právníci.

Proces v případu Mediaset byl obnoven v únoru po desetiměsíční přestávce. Berlusconi je obviněn, že uměle navýšil cenu práv na vysílání filmů, které koupily jemu patřící společnosti, když je pak prodával svému audiovizuálnímu impériu Mediaset. Skupina založila tajné fondy v zahraničí a snižovala své zisky v Itálii, aby platila nižší daně. Proces byl pozastaven loni v dubnu po schválení zákona, který umožňoval Berlusconimu jako představiteli státu vyhnout se po dobu 18 měsíců soudům. Tento zákon však v polovině ledna částečně zrušil ústavní soud, takže proces byl obnoven.

Silvio Berlusconi přijíždí k milánskému soudu
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno