V počtu výjezdů slovenských záchranářů jsou Češi třetí

Bratislava – Čeští turisté jsou na třetím místě v počtu zásahů, k nimž letos musela vyjíždět slovenská horská služba. Během prvního čtvrtletí vyjížděli slovenští záchranáři k 1 258 zraněným, což je oproti loňsku nárůst o 14,8 procenta. Nejčastěji se na ně v tísni obraceli Slováci, po nich turisté z Polska a třetí místo připadlo návštěvníkům z České republiky. Osmi lidem záchranáři nedokázali pomoci.

Nejvíce úrazů od počátku roku do 10. dubna se přihodilo na lyžařských svazích. Záchranáři zde zaznamenali 879 zraněných lyžařů, což znamená oproti loňsku nárůst o 115 případů, a 242 poraněných snowboardistů. Nejčastěji ošetřovali poranění kloubů (598 případů), klasické zlomeniny (333 případů), povrchová krvácení (98 případů) a pohmožděniny (77 případů).

Slovenští záchranáři například před týdnem pomáhali českému horolezci, který přežil zhruba 600 metrů dlouhý pád z hřebene Gerlachovského štítu ve Vysokých Tatrách. V březnu zachránili dvojici Čechů, které při sestupu z Gerlachovských spádů překvapila tma, zima a silný nárazový vítr. Pomoci už ale nedokázali devětatřicetiletému českému horolezci, který se v Malé Fatře zřítil z asi osmimetrové výšky při zdolávání ledové stěny.

Slovenská horská služba
Zdroj: ČT24
Vydáno pod