USA nesouhlasí s iniciativou EU na Blízkém východě

New York - Tři evropské státy, Velká Británie, Francie a Německo, navrhly obnovu zablokovaných izraelsko-palestinských rozhovorů. Iniciativa EU sestavit projekt dohody o blízkovýchodním urovnání se ale nelíbí USA a iniciativu odmítly s tím, že „nepřichází ve vhodné době“. Návrh měl být předložen v pátek na berlínské schůzce takzvaného blízkovýchodního kvartetu, který tvoří OSN, Evropská unie, USA a Rusko. Schůzka se měla sejít na okraji ministerského zasedání NATO.

Spojené státy zablokovaly iniciativu britských, francouzských a německých diplomatů, kteří navrhovali, aby generální tajemník OSN Pan Ki-mun a zástupci Evropské unie navrhli text dokumentu o urovnání letitého izraelsko-palestinského sporu. Podle amerických diplomatů si ale vláda Baracka Obamy nemyslí, že by schůzka kvartetu mohla vést k pozitivním výsledkům a obnovit zablokované rozhovory. „Není na to vhodná doba,“ řekl agentuře Reuters jeden z amerických diplomatů.

Evropští diplomaté nad odložením schůzky blízkovýchodního kvartetu vyjádřili lítost. Kvartet podle nich mohl vyslat silný signál o zájmu pokročit v urovnání konfliktu za situace, kdy americké úsilí selhává. Podle analytiků se Washington obává, že by se jako hlavní izraelský spojenec v případě úspěchu evropské iniciativy ocitl na vedlejší koleji. Obecně se má za jisté, že americké stanovisko evropské spojence USA popudí.

Místo schůzky kvartetu se prý v Berlíně sejde „kvintet“, tedy zasedání ministrů zahraničí Británie, Německa, Itálie, Francie a USA. Jednat budou o problémech Kosova a celkové situaci na Balkáně.

Blízkovýchodní kvartet
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/AP Photo