Běloruská policie zatkla podezřelé z útoku v metru

Minsk - Běloruská policie zadržela několik lidí v souvislosti s pondělní explozí ve stanici metra v Minsku, která si vyžádala 12 obětí a přes 200 lidí bylo zraněno, z toho 26 je v těžkém až kritickém stavu. Policie vytvořila za pomoci svědků identikity dvou podezřelých osob a pátrá po nich. Opoziční předáci se obávají, že útok bude využit jako záminka k tvrdším zákrokům proti pronásledovanému disentu.

Při explozi byly zraněny více než dvě stovky lidí, 157 z nich bylo hospitalizováno. Zraněným lékaři z těl vyjmuli úlomky mramoru, jímž je stanice metra obložena, ale i kusy kovu, které atentátník do trhaviny pro zvýšení ničivého efektu vložil. Mnozí ale přišli o celé nohy a ruce.

Alexandr Lukašenko, běloruský prezident:

„Utrpěli jsme těžkou ránu, odpověď bude adekvátní. Všechny jednotky ministerstva vnitra budou ve zbrani, všechno obrátíme vzhůru nohama.“

Vyšetřovatelé v noci definitivně explozi označili za teroristický útok, který nemá v Bělorusku obdoby. Běloruská tajná policie KGB uvedla, že identifikovala nebezpečného bombového útočníka a pátrá po něm. Podle šéfa běloruské tajné policie KGB Vadima Zajceva je hlavním hledaným muž ve věku kolem 27 let, vysoký 175 až 180 centimetrů. Kromě něj byli zadrženi a vyslechnuti tři lidé.

Zajcev sdělil, že pokud jde o důvody a motivy teroristického aktu, vyšetřovatelé pracují se třemi verzemi. Především mohlo jít o snahu destabilizovat celkovou situaci v Bělorusku, ale také o mstu extremistických organizací nebo o čin duševně vyšinutého člověka.

Opozice má strach ze zesílení represí

Satelitní televizní kanál Bielsat, který vysílá v běloruštině a financuje ho polská televize, v pondělí v komentáři uvedl, že minská exploze může být provokací. „Událost tohoto typu může být pokusem odpoutat pozornost od problémů, s nimiž se nyní Bělorusko potýká… Bez ohledu na pachatele je tato situace pro státní moc výhodná. Tragédii je možné vždy využít k zesílení represí,“ uvedl komentátor.

Stejné obavy vyslovili i někteří představitelé běloruské opozice. „Úřady mohou využít výbuchu k dalšímu omezení občanských svobod a zpřísnit bezpečnostní opatření,“ řekl předák opoziční Sjednocené občanské strany Anatol Ljabedzka, který byl minulý týden propuštěn z vězení, kam byl vsazen v souvislosti s účastí v protivládních protestech organizovaných loni v prosinci po opětném zvolení Lukašenka prezidentem.

Ruský list Kommersant naznačuje, že za pondělním atentátem v metru může být i rivalita tajných služeb. Odvolává se na dohady, které se vynořily již po prvním teroristickém útoku v nezávislém Bělorusku před třemi lety, kdy při oslavách nezávislosti republiky nálož zranila padesátku lidí v davu okolo prezidenta Lukašenka. Vyšetřování dosud nevedlo k odhalení podezřelých.

Svíčky u minské stanice metra Okťabrskaja
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod