Příznivci UFO se radují, FBI odtajní některé materiály

Washington - Milovníci spikleneckých teorií o UFO či o údajném přistání mimozemšťanů v americkém Roswellu dostanou příležitost nahlédnout do archivů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten totiž zveřejnil nové, dosud tajné dokumenty o výskytu UFO. Spisy ze 40. a 50. let o pozorování létajících talířů zpřístupní FBI v digitalizované podobě na zvláštní internetové stránce.

Odtajněné dokumenty ze 40. a 50. let o pozorování létajících talířů jsou mezi archivními materiály, které FBI dává k dispozici v digitalizované podobě na zvláštní internetové stránce. Pro milovníky konspiračních teorií a ufology je důležitý rok 1947. U města Roswell v Novém Mexiku se měl tehdy zřítit létající talíř. V troskách měla být dokonce i těla mimozemšťanů.

O mimozemské lodi v Roswellu ale budou zřejmě příznivci záhad zklamáni. Materiál z roku 1947 cituje svědky, podle nichž byl nalezen u města létající disk. „Nalezený objekt připomíná meteorologický balon pro vysoké výšky,“ hodnotí však složka FBI nález údajného plavidla mimozemšťanů. Další spis popisuje například případ o tři roky starší, kdy svědci popsali agentům FBI přelety létajících talířů nad Novým Mexikem.

FBI odtajní materiály o UFO (zdroj: ČT24)

Odtajněné složky o pozorování UFO nedávno zveřejnila i Británie. Většina odtajněných složek pokrývá období 1997 až 2005. Obsahují fotografie, nákresy a popisy létajících talířů, ale také dopisy, jimiž očitým svědkům na hlášení o UFO odpovídalo britské ministerstvo obrany.

Neidentifikovatelný létající objekt
Zdroj: ČT24