Losangeleská policie vypátrala Supermana

Los Angeles – Policie v Los Angeles po 11 letech našla vzácný výtisk prvního vydání komiksu o Supermanovi, který před lety někdo ukradl herci Nicolasi Cageovi. Hollywoodská hvězda se ale sešitu, jehož cena se odhaduje na 1,5 milionu dolarů, jen tak nedočká: policie si jej zatím ponechá jako důkaz. Ani pak to Cage nemá stoprocentně jisté - za ukradený poklad už totiž vyinkasoval peníze od pojišťovny.

Sešit Cageovi ukradli v roce 2000 spolu s dalšími komiksy z jeho sbírky. Jde o první vydání z roku 1938, které tehdy stálo deset centů. Ukradený vzácný výtisk byl údajně nalezen při aukci věcí ze skříňky v jedné úschovně v Los Angeles, k nimž se nikdo nehlásil.

Nicolas Cage v prohlášení k nalezení komiksu:

„Nalezení komiksu je dílem boží prozřetelnosti. Doufám, že se tento rodinný klenot vrátí mé rodině.“

Policie při pátrání po Cageově komiksu v minulosti několikrát sledovala falešnou stopu. V roce 2002 například získala informaci, že sešit je v jedné úschovně v Tennessee, tam ale našla jen kopii obálky, na níž Superman zvedá nad hlavu auto.

Cage má pro Supermana a komiksy vůbec slabost a je jejich vášnivých sběratelem. Ukradený a znovunalezený výtisk byl pojištěný, a herci tak už ztrátu v minulosti nahradila pojišťovna. Pojišťovny obvykle umožní nalezenou věc původnímu majiteli odkoupit, než ji nabídnou ve veřejné aukci.

Vydáno pod