Rakouská policie zatkla neonacistu Küssela

Vídeň - Jeden z nejznámějších pravicových extremistů v Rakousku Gottfried Heinrich Küssel je ve vazební cele. Policie ho zatkla spolu s dalšími dvěma muži při noční razii proti neonacistům ve vídeňském bytě. Prohledala ještě dalších šest bytů ve Vídni a Štýrsku. Zabavila dokumenty, počítače, neonacistické předměty a zbraně.

Küssel byl zatčen za provozování štvavého portálu s neonacistickým obsahem. Dříve byl šéfem neonacistické organizace Liduvěrná mimoparlamentní opozice (VAPO), která byla v 90. letech zakázána. Později s pomocí svých přívrženců v USA založil a provozoval internetový portál alpen-donau.info. Americké zákony jsou vůči ideologické agitaci včetně neonacistické značně tolerantnější.

Rakouské orgány sledovaly provoz portálu delší dobu, ve spolupráci s americkou justicí pak získaly přístupové kódy a server koncem března přestal fungovat. Během první fáze domovních prohlídek u neonacistů v říjnu 2010 byly nalezeny stopy k dalším mužům v pozadí. Prokuratura je přesvědčena, že zatčením Küssela a dvou dalších dopadla správné lidi, nevylučuje však možnost zatýkání rozšířit.

Gottfried Küssel byl již v roce 1993 odsouzen k deseti letům vězení za neonacistickou propagandu. VAPO a na ni napojené skupiny vedly kromě propagandy i výcvik polovojenských skupin po vzoru nacistických oddílů SA. Küssel byl po odpykání šesti let propuštěn v roce 1999 za dobré chování.

Vyšetřovatelé museli čelit výtkám od části veřejnosti, že proti portálu zasahují liknavě. To však mělo svůj účel ve snaze odhalit sítě v pozadí. Policejní odborníci vyslali kódované e-maily, z nichž jeden došel poslanci tyrolského zemského sněmu za krajně pravicové svobodné (FPÖ) Werneru Königshoferovi a krátce poté se objevil na stránkách portálu. Königshofer vehementně popírá, že by e-mail předal dál, ale vyšetřovatelé vidí souvislost FPÖ s neonacistickým portálem jako prokázanou a podali trestní oznámení. Krátce poté portál alpen-donau.info ze sítě zmizel.

  • Rakouský neonacistický server alpen-donau.info autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2465/246489.jpg
  • Gottfried Heinrich Küssel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2465/246487.jpg