Okolí Fukušimy bude až 20 let neobyvatelné

Tokio - Nejbližší okolí poškozené japonské elektrárny Fukušima 1 zřejmě bude deset až 20 let neobyvatelné. Japonským médiím to dnes řekl poradce premiéra Keniči Macumoto. Technici zatím pokračují v odčerpávání vysoce zamořené vody z reaktoru číslo dva. Společnost TEPCO, které poničené zařízení patří, odhaduje množství vody na 20 000 tun. Fukušimskou prefekturu a sousední oblasti dnes postihlo další silné zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály, úřady ale nevydaly žádné varování před přívalovou vlnou tsunami.

„Nějakou dobu tam nebude moci nikdo žít. Může to trvat mezi deseti a 20 lety,“ řekl Macumoto. Japonské úřady evakuovaly obyvatele v okruhu 20 kilometrů od elektrárny a zvažují, že vyklizenou oblast ještě rozšíří.

Japonský premiér Naoto Kan nicméně dnes prohlásil, že potraviny pocházející z regionu, kde se elektrárna nachází, jsou bezpečné. Jeho vyjádření podpořili i odborníci z OSN. Podle Kana by se Japonci neměli vyhýbat potravinám z prefektury Fukušima a naopak jejich nákupem vyjádřit solidaritu s postiženým regionem.

Technici ve Fukušimě dnes s pomocí přídavných pump elektrárny odvádějí vodu, která se nahromadila v šachtě reaktoru, do jímky v budově turbogenerátoru. Radioaktivní voda pochází přímo z reaktoru, odkud prosákla do suterénu a podzemních tunelů.

Pozitivní zprávy přicházejí z města Sendai. Tamní letiště dnes opět částečně zahájilo provoz. Ráno místního času na ranvej po měsíci znovu dosedlo letadlo, šlo o spoj z Tokia. Zprovoznění aeroportu znamená pro záchranáře otevření důležité brány do postiženého regionu.

Japonské letiště Sendai obklopené vodou
Zdroj: ČTK/AP/NHK TV