Mubarak a jeho synové zadrženi

Káhira – Svržený egyptský prezident Husní Mubarak a jeho dva synové byli zadrženi. Budou se zodpovídat z násilí proti demonstrantům. Informoval o tom egyptský generální prokurátor. Mubaraka několik hodin před tím postihla při výslechu náhlá srdeční slabost, a skončil proto v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Egyptský prezident po rozsáhlé vlně protivládních protestů odstoupil 11. února, u moci byl přitom téměř 30 let.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak skončil po srdeční příhodě v nemocnici v Šarm aš-Šajchu na jednotce intenzivní péče. Zkolaboval při výslechu během vyšetřování smrti demonstrantů při protestech proti jeho vládě. Není jasné, v jakém je Mubarak stavu. Armáda tvrdí, že ve stabilizovaném, nemocniční zdroje ale říkají opak.

Prokurátoři oznámili, že Mubaraka na 15 dní uvězní kvůli podezření, že se podílel na násilí proti demonstrantům a kvůli obvinění z korupce. Později má být kvůli tomu převezen vrtulníkem do Káhiry. To samé platí i pro Mubarakovy syny.

Vyšetřovatelé už začali s výslechem Mubarakových synů. Ti jsou podezřelí ze zpronevěry. Mubarakův mladší syn Gamál zastával přední vládní posty a byl považován za nástupce otce. Starší syn Alá je obchodníkem. Gamál se po rozsáhlých protestech pokusil o sebevraždu ve chvíli, kdy egyptské úřady zablokovaly jeho účty v zahraničí.

Dav asi dvou tisíc lidí se před budovou soudu zadržení bratrů dožadoval. Když se dozvěděl, že se tak skutečně stalo, propukl v jásot. Na policejní dodávku, která bratry odvážela do Káhiry, lidé házeli lahve s vodou, kameny a boty, což v arabském světě znamená hluboké opovržení.

Husní Mubarak držel v svých rukou vládu nad Egyptem od roku 1981. Smetlo ho lidové povstání, které propuklo 25. ledna. Po osmnácti dnech pod tlakem demonstrantů a mezinárodních společenství prezident rezignoval a moc převzala armáda.

Alá Mubarak
Zdroj: Ben Curtis/AP Photo