Běloruská policie dopadla útočníky z Minsku

Minsk - Běloruská policie dopadla údajné pachatele pondělního pumového atentátu v minském metru, při němž zahynulo 12 osob a dvě stovky dalších byly zraněny. Prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že zatčení se k činu přiznali. Motiv útoku ale policie podle něj zatím nezná. Prezident nařídil také výslech opozičních politiků.

„Dnes v 5:00 byl zločin objasněn. Pachatele policie vyslechla,“ řekl Lukašenko, který hovořil o dvou lidech. Tajná policie podle něj „potřebovala jen 24 hodin na to, aby včera (v úterý) v devět hodin večer provedla skvělou operaci a bez hluku, střelby a povyku zadržela pachatele. Dnes v pět hodin ráno vypovídali“.

Běloruský ministr vnitra Anatolij Kuljašov následně řekl, že pachatelé jsou tři a že jde o Bělorusy. Jeden z nich se údajně podílel také na dvou dřívějších atentátech. I podle Lukašenka mají dopadení zločinci na svědomí explozi ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v červenci roku 2008. K tomu se prý rovněž přiznali.

„Hlavní je, že už víme, kdo tento teroristický čin spáchal. Jen ještě není znám důvod. Ale i to se brzy dozvíme, je to teď náš hlavní úkol,“ řekl prezident.

Podle ruské agentury Interfax, která rovněž uvádí dva pachatele, se oba dlouho znají. Hlavnímu podezřelému je kolem 25 let a má za sebou vojenskou službu. Instrukce, jak vyrobit bombu, údajně našel na internetu. Muž prý „své činy vysvětlil potěšením, které mu působí lidské utrpení“. Druhou pachatelkou je údajně mladá žena, dlouholetá přítelkyně hlavního viníka.

Lukašenko jde po atentátu po opozici

Lukašenko v souvislosti s atentátem oznámil, že vyšetřována bude i opozice. „Dnes hledáme původce výbuchu v metru a ty, kdo si ho objednali. Aktivisté 'páté kolony' možná vyloží karty a řeknou, kdo si to objednal,“ říká prezident.

Tajná policie v běloruském Brestu v souvislosti s atentátem v noci na dnešek vyslýchala také aktivistku opoziční strany Spravedlivý svět Ljudmilu Dzenisenkovou. „Policisté hledají viníky všude kolem a začali u opozičních aktivistů,“ komentovala Dzenisenková svůj výslech. Policie také během pátrání prohledala redakci opozičního listu Naša Niva, zabavila zde materiál, který novináři pořídili na místě útoku. Opoziční server Charta 97 ochromil v úterý útok hackerů.

Vyšetřovatelé mají údajně videozáznam, na němž hlavní podezřelý pokládá tašku pod lavici a odchází k eskalátoru. Ze záznamu je údajně patrné, jak po chvíli muž manipuluje čímsi v kapse bundy nebo kalhot. Bezprostředně poté trhavina vybuchne.

Výbuch v minském metru
Zdroj: ČT24