Rakouský vicekancléř odešel kvůli zdraví z politiky

Vídeň - Rakouský vicekancléř, ministr financí a předseda lidové strany (ÖVP) Josef Pröll odstoupil ze zdravotních důvodů ze všech svých funkcí. Prölla v březnu postihla plicní embolie vyvolaná trombózou v noze. Po léčbě v innsbrucké nemocnici je nyní na rehabilitační léčbě. Donedávna se jeho návrat do politiky očekával po Velikonocích. Jak se ale proslechlo, v úterý měl Pröll poradu ve velkém rodinném kruhu o svém dalším působení v politice a z ní vyplynulo, že by bylo lepší odejít.

Zatím není zřejmé, kdo ho ve funkcích nahradí. Vedení ÖVP má k věci zasednout ve čtvrtek a očekává se, že bude vybírat některého ze svých ministrů. V této situaci se mluví hlavně o ministru zahraničí Michaelu Spindeleggerovi, ale také o ministru životního prostředí Nikolausi Berlakovichovi, ministru hospodářství Reinholdu Mitterlehnerovi nebo o ministryni vnitra Marii Fekterové. Za pravděpodobné se považuje, že by Mitterlehner převzal funkci ministra financí i v případě, že by do čela strany byl zvolen někdo jiný, uvedla APA.

Pröll, synovec dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla, se narodil 14. září 1968 v dolnorakouském Stockerau. Vystudoval zemědělskou ekonomiku ve Vídni a pak dlouhá léta pracoval na různých postech v rakouských zemědělských organizacích, mimo jiné v Rakouském svazu zemědělců.

V únoru 2003 byl tento lidovecký expert na zemědělství jmenován ministrem zemědělství, lesnictví a životního prostředí, přičemž tento post si udržel i v dalších vládách. Jako ministr například odmítal další rozšiřování jaderné elektrárny Temelín a v roce 2007 vyzval společně s kancléřem Alfredem Gusenbauerem českou vládu k jednání o otázkách týkajících se bezpečnosti Temelína. Česká vláda ale výhrady odmítla.

Po neúspěchu Rakouské lidové strany (ÖVP) v předčasných parlamentních volbách v roce 2008 si lidovci Prölla zvolili do čela strany namísto Wilhelma Molterera a nakonec se dohodli se sociálními demokraty na obnovení velké koalice. Pröll se poté stal vicekancléřem a ministrem financí. Následující rok ÖVP pod vedením Prölla vyhrála rakouské volby poslanců Evropského parlamentu.