Katarská schůzka k Libyi nic přelomového nepřinesla

Dauhá - Odchod libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, nutnost finančně podpořit libyjské povstalce bojující s vládními jednotkami a pokračování vojenského tlaku na Kaddáfího armádu, to jsou hlavní body, na nichž se na dnešním jednání v katarském Dauhá shodli zástupci kontaktní skupiny k Libyi. Zástupci současné libyjské vlády se katarského jednání neúčastnili. Další schůzka kontaktní skupiny k Libyi se podle mluvčího italského ministerstva zahraničí uskuteční v prvním květnovém týdnu v Itálii.

V závěrečném komuniké ministři zahraničí znovu zdůraznili, že Kaddáfího vláda ztratila legitimitu a musí brzy skončit. Kontaktní skupina pak bude pracovat s povstaleckou radou na zavedení dočasného finančního mechanismu, který by měl umožnit fungování tohoto politického orgánu vzbouřenců ve východní části Libye.

Katarský princ Tamím ibn Hamad as-Sání:

„Je to závod s časem. Každý den zemřou další civilisté pod palbou z těžkých zbraní, které byly nakoupeny za jejich peníze. Režim je nepoužívá proti vnějšímu nepříteli, ale proti vlastním lidem.“

Kontaktní skupina vyzvala Kaddáfího k rezignaci (zdroj: ČT24)

Šéf francouzské diplomacie Alain Juppé prohlásil, že koaliční síly v Libyi musí pokračovat ve vojenském tlaku na Kaddáfího jednotky. Skupina si přitom přeje přikročit k „opravdovému příměří“, prohlásil Juppé, ne pouze k zastavení bojů, ale ke stažení Kaddáfího sil z měst, která napadly.

O přijetí příměří se na katarské schůzce povstalce snažila přesvědčit Africká unie (AU). Ta již jeden plán, který měl vést k ukončení bojů, předložila, ale povstalci jej na rozdíl od Kaddáfího nepřijali, protože nepočítal s odchodem libyjského vůdce. Mluvčí libyjských povstalců v Dauhá zopakoval, že rebelové nepřijmou žádný mírový plán, jehož součástí není Kaddáfího odchod.

Na pokrytí potřeb svých občanů by prý povstalci potřebovali pomoc ve výši 1,5 miliardy dolarů (25,3 miliardy korun). Některé státy uvažovaly o tom, že by bylo možné povstalce podporovat pomocí fondu, který by byl vytvořen z majetku zmrazeného Libyi. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ale upozornil, že není jasné, zda je takový plán legální. Je prý potřeba přezkoumat, kdo je vlastníkem zmrazených prostředků.

Povstalci v Misurátě dosáhli pokroku

Libyjští povstalci bojující v Misurátě se silami vůdce země Muammara Kaddáfího dnes dosáhli pokroku. Podle libyjské státní televize letadla Severoatlantické aliance dnes podnikla útoky na libyjská města Syrta a Azízíja. Pentagon oznámil, že americké letouny bombardovaly prostředky libyjské protivzdušné obrany i poté, co velení spojeneckých operací v zemi převzala Severoatlantická aliance. Podle dnešního prohlášení aliance její síly v Misurátě a Syrtě zničily 16 tanků, neupřesněnou část prostředků protivzdušné obrany a nákladní vůz.

  • Tamím ibn Hamad as-Sání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246776.jpg
  • Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle na konferenci v Dauhá autor: Osama Faisal, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246704.jpg
  • Bojové letouny spojenců nad Libyí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2441/244033.jpg