Šéfovi izraelské diplomacie hrozí soud

Jeruzalém - Izraelská policie doporučila zahájit soudní stíhání ministra zahraničí Avigdora Liebermana. Hrozí mu obvinění z praní špinavých peněz, zastrašování svědka a podvodu. V případě, že by byl usvědčen, mohl by skončit ve vězení i na deset let. Pokud Lieberman přistoupí na slyšení, nemusí odcházet z vlády. Jestliže to odmítne, aby předem neprozrazoval argumenty obhajoby, bude obvinění vzneseno a to může Liebermanovo členství ve vládě ohrozit.

Policie se domnívá, že Lieberman přijal od podnikatelů deset milionů šekelů (49 milionů korun) jako úplatek. Peníze se pak vypraly přes bankovní konta a fiktivní zámořské společnosti. Policisté navrhují obvinit ministra z praní špinavých peněz, zneužití důvěry, zastrašování svědka a maření spravedlnosti. Za prokázané praní špinavých peněz může být v Izraeli vynesen až desetiletý trest odnětí svobody.

Lieberman je původem z Moldavska a v Izraeli žije od roku 1978. Dvanáct let stojí v čele strany ruských přistěhovalců Izrael je náš domov. Je odpůrcem mírových jednání s Palestinci a tvrdí, že konflikt s nimi se bude řešit ještě dlouho. Kvůli podezření z korupce je vyšetřován již několik let.

V srpnu 2009 izraelská prokuratura poprvé v historii obžalovala bývalého premiéra, konkrétně Ehuda Olmerta, z řady trestných činů včetně přijímání úplatků, daňových podvodů či zneužití veřejné důvěry. Letos v březnu poslal soud v Tel Avivu na sedm let do vězení bývalého izraelského prezidenta Mošeho Kacava. Ten byl obviněn za znásilnění a sexuální obtěžování. Exprezident ale vinu popírá.