V Thajsku vypukla vodní válka aneb oslavy Nového roku

Bangkok – Být mokrý od hlavy až k patě, taková je realita těchto dní, kdy se v Thajsku slaví tradiční svátek Songkran neboli oslavy thajského Nového roku. Součástí oslav je tradiční vodní festival a pouliční vodní bitky. Ty jsou však výdobytkem moderní doby. Původní zvyk je polévání rukou ovoněnou vodou doplněné přáním hojnosti, zdraví a štěstí. 13. duben, kdy oslavy začínají, je také zároveň výročí smrti duchovního vůdce Buddhy. Mnoho ctitelů po celé zemi jeho sochy omývají svěcenou vodou a modlí se. Pro mladé lidi je tento svátek zejména příležitost pro nespoutanou zábavu. Oslavy začínají 13. dubna a trvají tři dny.

Od 13. dubna po dobu tří dní se v Thajsku konají oslavy Nového roku. Součástí oslav je i šílenství v podobě pouličních vodních bitek. Kdo v tyto dny nezůstává doma, má pramalou šanci projít ulicí, aniž by ho někdy polil vodou. Oslavy se konají po celém Thajsku, ale ty největší jsou ve městech Chiang Mai na severu země a v hlavním městě Bangkoku.

Středeční vodní bitva v Bangkoku má dokonce světový primát. Zapsala se totiž do Guinessovy knihy rekordů. „Jsme všichni velmi šťastní. Dnes jsme vytvořili světový rekord, kdy tři a půl tisíce lidí po dobu deseti minut uskutečnilo největší vodní melu na světě,“ prohlásil slavnostně náměstek thajského ministra obchodu Alongkron Ponlaboot. Dosavadní primát drželo Španělsko, kde před čtyřmi lety po sobě stříkacími zbraněmi střílelo přes dva a půl tisíce lidí.

Thajsko slaví příchod Nového roku (zdroj: ČT24)

Ačkoliv v očích mnoha cizinců a thajské mládeže jsou vodní bitky tím nejvýraznějším při oslavách Nového roku, zvykem v tyto dny je i návštěva chrámu. Lidé se tam vydávají za účelem modliteb a zvykem je i darování jídla tamním mnichům. Zvykem je také omývání soch Buddhy nebo jeho obrazů ovoněnou vodou. Thajci totiž věří, že jim toto přinese štěstí a prosperitu v novém roce.

  • Vodní festival aneb oslavy příchodu thajského Nového roku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246791.jpg
  • Omývání Buddhy aneb oslavy příchodu thajského Nového roku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246793.jpg