Číňan lákal krajany do falešné americké armády

Los Angeles - V americkém Los Angeles začal soud s čínským občanem, který rekrutoval do falešné armádní jednotky své krajany. Namluvil jim, že když zaplatí poplatek a vstoupí do armády Spojených států, dostanou se blíž k vysněnému americkému občanství. Falešným vojákům pak dal nepravé armádní identifikační karty, dostali od něj také uniformy. Hrozí mu za to osm let vězení a pokuta půl milionu dolarů.

Vstupte do armády Spojených států, a zvyšte tak své šance na získání amerického občanství, lákal jednapadesátiletý Jupeng Deng v novinách čínské přistěhovalce. S armádou ale neměl zhola nic společného. „Zneužil touhy lidí po americkém občanství. Zaměřoval se na specifickou cílovou skupinu s velmi omezenými schopnostmi dorozumět se v anglickém jazyce a nulovými znalostmi v oblasti americké politiky a armády,“ říká žalobce Michael Yglecias.

Podvodník si vybavil falešnou náborovou kancelář a přihlásila se mu asi stovka zájemců. Od každého z nich vybíral pravidelně několik stovek dolarů. Přistěhovalci za to vyfasovali uniformy a dokonce armádní identifikační karty. „Mysleli si, že když je kvůli přestupku zastaví na silnici policie, můžou se díky svým armádním kartám vyhnout pokutě. Díky tomu se je taky podařilo objevit,“ informuje Yglecias. 

Číňan lákal do falešné armády (zdroj: ČT24)

Číňané v uniformách americké armády chodili po ulicích Los Angeles několik let, než začali být policii podezřelí. Falešní vojáci dostali dokonce atrapy zbraní a zúčastnili se několika přehlídek.

Vydáno pod