Aj Wej-wej měl krátit daně a žít jako bigamista

Peking – Čínské úřady vyšetřují aktivistu Aj Wej-weje kvůli podezření, že krátil daně, ničil účetní dokumenty, šířil pornografii. Viní ho i z bigamie. Aj Wej-wej byl zadržen 3. dubna, nyní je zřejmě ve vazbě. Patří ke kritikům čínského režimu, jako designér se podílel na stavbě Ptačího hnízda, olympijského stadionu v Pekingu.

Čínským úřadům se nelíbí, že umělec má syna se ženou, která není jeho manželkou. Viní ho i z dalších činů. Rodina třiapadesátiletého avantgardního umělce obvinění odmítá. 

S úřady prý Aj spolupracuje, i když tak zprvu odmítal učinit, poté co byl 3. dubna zatčen na letišti v Pekingu, odkud chtěl odletět do Hongkongu.

Proti uvěznění Aje již dříve protestovaly Spojené státy, Británie a Francie. Jeho okamžité propuštění požadovala Amnesty International a další organizace na obranu lidských práv. 

V minulosti Aj například označil čínské vůdce za gangstery a v posledních letech obhajoval humanitární případy. Jako designér se podílel na koncepci futuristického ztvárnění architektonické chlouby Pekingu, národního olympijského stadionu známého jako Ptačí hnízdo.

Vydáno pod