Palestinští radikálové zavraždili Itala

Gaza - Palestinští radikálové zavraždili v pásmu Gazy uneseného Itala Vittoria Arrigoniho. Jeho tělo objevili lidé z hnutí Hamas, které území ovládá. Arrigoni zmizel ve čtvrtek. Radikálové hrozili, že ho zabijí, pokud Hamas nepropustí jejich vězněné členy. Arrigoni patřil k propalestinské mírové organizaci a v Gaze působil dlouhodobě.

Palestinští radikálové z řad salafistů zavraždili v pásmu Gazy uneseného italského člena propalestinské mírové organizace. Salafisté jsou fundamentalisté, kteří tvrdí, že hnutí Hamas je málo radikální. Ve čtvrtek Itala unesli a pohrozili, že ho zabijí, pokud Hamas nepropustí jejich vězněné příznivce.

Podle všeho ale salafisté Arrigoniho ani nechtěli za nikoho vyměnit, vraždu plánovali dopředu jako pomstu. Tělo Vittoria Arrigoniho našli v noci bezpečnostní pracovníci hnutí Hamas. Kvůli vraždě už byli zadrženi dva muži. Po dalších podezřelých se pátrá.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Nad tělem Arrigoniho našly společnou řeč i znepřátelené palestinské frakce. „Odsuzujeme tento zločin, který je naprosto cizí našim tradicím, způsobům, náboženství i našemu boji,“ prohlásil vrchní poradce palestinského předáka Mahmúda Abbáse Saíb Irikát. 

Arrigoni patřil k těm Evropanům, kteří se rozhodli postavit proti izraelské blokádě Gazy. Izraelská vláda ji zavedla poté, co se v Gaze ujal moci Hamas. Paradoxně ho tak zabili právě ti, kterým přijel pomáhat.

Vittorio Arrigoni pracoval v Gaze tři roky. Když sem vyrazil, překypoval nadšením. „Jsme šťastní, že vidíme všechny tyhle lidi, protože právě jim se snažíme pomáhat, protože je milujeme. Milujeme Palestinu,“ prohlásil, když v roce 2008 přijel.