Exhumace má prověřit příčinu Allendeho smrti

Santiago de Chile - Chilský soud dnes nařídil exhumaci ostatků někdejšího prezidenta Salvadora Allendeho. O nové prozkoumání požádala jeho rodina, aby se zjistilo, zda při vojenském převratu v roce 1973 skutečně spáchal sebevraždu. Exhumace by se měla uskutečnit ve druhé polovině května.

Socialista Salvador Allende stál v čele země od roku 1970. Při bombardování prezidentského paláce během vojenského převratu vedeného Augustem Pinochetem v září 1973 jej zabila kulka. Bylo mu 65 let. Krátce poté byla ve vojenské nemocnici provedena pitva jeho těla. Podle ní i dalších svědectví Allende spáchal sebevraždu střelou pod bradu. Tezi o sebevraždě zastává i jeho rodina.

Socialistická senátorka a dcera svrženého prezidenta Isabel Allendeová:

„Exhumace Allendeho ostatků je logickým důsledkem zahájeného vyšetřování a sám soudce ji považuje za nezbytnou.“

Letos v lednu chilská justice zahájila vyšetřování příčiny politikovy smrti, ale také dalších 725 případů porušování lidských práv v období Pinochetovy vojenské diktatury (1973-1990), během níž bylo zavražděno nebo zmizelo přes 3 000 lidí.

Případy porušování lidských práv nebyly nikdy předmětem vyšetřování, protože nebyla vznesena žaloba. Tu nyní vznesla chilská prokuratura v každém z případů, u nichž byla jména obětí získána ze zprávy Komise pro zjištění pravdy a usmíření. Mezi úmrtími, která zůstala bez vysvětlení, je i Allendeho smrt.

Pomník Salvadora Allendeho
Zdroj: ČT24/Wikipedia