Šanghaj se chlubí písečnou pláží

Šanghaj - Čínská Šanghaj má novou atrakci. Ve stínu mrakodrapů vznikla vůbec první písečná pláž ve městě. Úřady ji založily, aby přilákaly místní i turisty. Inspirovat se stavitelé nechali podobnými projekty ve velkých evropských městech – v Paříži nebo Kodani. Bývalé parkoviště se tak přeměnilo v klidovou zónu a úřady věří, že se do ní podaří přilákat davy lidí – jen co se trošku oteplí.

Kulisu nové pláže tvoří šanghajské mrakodrapy, po řece jezdí velké nákladní lodě. Řeka Chuang pchu, kterou pláž lemuje, je jednou z hlavních dopravních tepen, voda je proto silně znečištěná a koupání se nedoporučuje. Řešením by měl být do budoucna bazén. „Za pláží se nachází jedna ze starých šanghajských čtvrtí Laomatchou, kam bychom také rádi přilákali víc lidí, a to je důvod, proč jsme tu postavili pláž,“ vysvětlila manažerka pláže Fan Miao.

Zatím správci lákají hlavně na pěknou restauraci a příjemné posezení. U návštěvníků si to pomalu začíná získávat kladnou odezvu. „Je tady čistý vzduch a příjemné prostředí. To je důvod, proč chodíme s dětmi až sem,“ uvedla návštěvnice pláže Liou Feng-lin. Příjemný zážitek přitom nevyjde nijak draho. Za vstup, lehátko a čaj nebo limonádu návštěvník zaplatí 20 juanů, tedy zhruba 50 korun.

Šanghaj otevřela první písečnou pláž (zdroj: ČT24)

Na pláž ale zatím míří spíše nadšenci. V Šanghaji přitom zatím není ideální počasí na opalování. Teploty se pohybují kolem 18 stupňů. Úřady i management pláže ale věří, že s příchodem léta přijdou i turisté.

Vydáno pod