Demonstrace na Blízkém východě se dnes zřejmě obešly bez obětí

Damašek/Ammán/Saná – V Sýrii, Jordánsku a Jemeni dnes znovu vyšly do ulic tisíce lidí a volaly po reformách. V Damašku policie rozehnala dav slzným plynem, v jordánské Zarce bylo při střetu odpůrců a stoupenců krále Abdalláha zraněno několik desítek lidí. Také v Jemenu tradičně demonstrovali odpůrci i stoupenci prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Největší protestní akce jsou tradičně svolávány na páteční odpoledne, kdy muslimové vycházejí po poledních modlitbách z mešit. Pátek je v islámském světě volným dnem.

V syrském Banijásu manifestovaly stovky osob. V ulicích byly vojenské jednotky, ale armáda předem oznámila, že nehodlá do lidí střílet. Při nedělní demonstraci tam přišli o život čtyři lidé a desítky osob skončily ve věznicích. Tisíce demonstrantů vyšly do ulic v Dará, Kámišlí a Homs. Policie nasadila slzný plyn proti tisícům, podle některých zdrojů údajně až desítkám tisíc demonstrantů na předměstí Damašku, kde volali po svobodě a chtěli pochodovat do centra hlavního města. Protesty pokračují navzdory pokusům prezidenta Bašára Asada uklidnit je amnestií pro některé zatčené demonstranty a jmenováním nové vlády. Nezastavil ale volání po větších politických svobodách a zrušení téměř půl století trvajícího výjimečného stavu.

V jordánské Zarce se zúčastnilo pochodu radikálních muslimských salafistů, kteří kritizují krále, asi 350 lidí. Proti nim vyrazili Abdalláhovi stoupenci a oba tábory proti sobě začaly házet kamení a bít se holemi. Při potyčkách zraněno 40 policistů, kteří se snažili salafisty rozehnat slzným plynem. Šest jich bylo podle úředních zdrojů pobodáno noži.

V jemenské metropoli Saná se lidé shromáždili tradičně na dvou místech. Na jednom protestovali odpůrci prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a žádali jeho odstoupení. U prezidentova paláce naopak manifestovali Sálihovi stoupenci. Podobně jako několik minulých pátků k nim Sálih promluvil. Vyzval opozici k dialogu a ocenil armádu za to, že se jí dosud celkem daří udržovat v zemi pořádek. Prohlásil, že je ve funkci v souladu s ústavou. Jeho odpůrci volají po odstoupení prezidenta, což Sálih odmítá učinit dřív, než se budou konat volby. Další protesty se konaly v jemenských městech Aden a Táizz.

Vysocí jemenští duchovní a také zástupci největších kmenových svazů se připojili k opozici a také oni žádají, aby Sálih odešel okamžitě. Jemenští aktivisté účastníkům protestů rozdávali letáky s výzvami k občanským protestům. Mají přestat platit daně a účty za elektřinu. V Adenu se ve školách a vládních úřadech stávkuje od minulého týdne. Na několika místech v Saná, Táizzu, Hudajdá a Ibbu lidé napadli tamní elektrárny, takže v těchto městech byla omezena dodávka proudu do domácností.

V Jemenu politické protesty trvají od února a vyžádaly si na 100 mrtvých. Syřané jsou v ulicích asi tři týdny, ale tam přišlo o život už 200 lidí.

  • Prezidenta Sáliha podporují i ti nejmenší autor: Muhammed Muheisen, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247406.jpg
  • Protest proti jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi autor: Hani Mohammed, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247407.jpg
Vydáno pod