Rozhořčení Chorvaté demonstrovali proti rozsudku nad Gotovinou

Záhřeb – Den po rozsudku Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) nad chorvatskými generály Antem Gotovinou, Ivanem Čermakem a Mladenem Markačem svolala různá sdružení válečných veteránů do chorvatského Záhřebu demonstraci. Nelíbí se jim páteční verdikt tribunálu nad Gotovinou, který mu za válečné zločiny uložil 24 let vězení. Mladena Markače odsoudil tribunál na 18 let. Na ústředním záhřebském náměstí bana Josipa Jelačića se sešlo zhruba 5 tisíc lidí.

Demonstranti mávali transparenty s nápisy „Miluji Chorvatsko, ne EU“ nebo „Operace Bouře 1995, pýcha Chorvatska“. Někteří také nesli portréty generála Gotoviny. Chorvatský tisk je dnes plně ve znamení pátečního rozsudku, který podle něho znamená pro většinu obyvatel země šok.

Účastník demonstrace Zdenko Gruškovinjak:

„Verdikt nás rozhořčil. Bude velkým podnětem pro nás všechny, kdo nejsme příznivě nakloněni brzkému vstupu Chorvatska do Evropské unie.“

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Gotovina proslul jako velitel takzvané operace Bouře, která byla namířena proti chorvatským Srbům. Při této akci v srpnu 1995 chorvatská armáda dobyla zpět samozvanou Republiku srbská Krajina, kterou vyhlásili Srbové po jednostranném odtržení Chorvatska od Jugoslávie v roce 1991. Při ofenzivě a v následných akcích bylo zabito nejméně 150 srbských civilistů a 150 tisíc až 200 tisíc jich bylo nuceno uprchnout.

Chorvatští veteráni nazývají tuto akci jako vlasteneckou válku a odsouzením jejího velitele Anteho Gotoviny tribunál podle nich dehonestoval akci na zločinecký akt. Především proti tomuto mířila dnešní demonstrace. „Je to ostuda. Nová agrese proti Chorvatsku. Odsouzeni nebyli jen generálové, ale všechen chorvatský lid,“ řekla šedesátiletá Dubravka Guberacová, jejíž manžel ve válečném konfliktu 1991-1995 zahynul. „Můj manžel položil život za Chorvatsko. To znamená, že bude nyní obviněn a že moje děti se budou za svého otce stydět?“ zeptala se se slzami v očích.

Ante Gotovina
Zdroj: ČT24