V USA zabíjela tornáda, úřady hlásí 17 mrtvých

Chicago - Na sedmnáct mrtvých se dnes podle americké CNN zvýšil počet obětí série tornád, která postihla centrální a jižní části Spojených států. Mezi mrtvými jsou i tři děti. Nejničivěji tornáda zasáhla státy Alabama, Arkansas a Oklahoma, kde meteorologové zaznamenali nejsilnější vichřici od počátku letošního roku. Největší spoušť nadělaly pády stromů.

V Alabamě prudký poryv větru odhodil do vzdálenosti zhruba půl kilometru karavan a zabil jednoho z jeho obyvatel. Další tři lidé zahynuli nedaleko města Montgomery, kde tornádo srovnalo se zemí obytný dům. Tři mrtvé hlásí i okresy na jihu Alabamy, kde vítr zničil desítky domů a několik kostelů. Tisíce domácností se ocitly bez elektřiny. Záchranáři se snaží odstranit popadané kmeny z hlavních komunikací.

Alabamský guvernér Robert Bentley ve státě vyhlásil stav ohrožení. „Toto je nejvážnější bouře, jakou jsme dosud zažili, způsobila vážné škody po celém jihu,“ uvedl ve svém prohlášení.

Jako první pocítila už v noci na pátek nápor živlů Oklahoma, kde vítr zabil dva lidi. Ze států Oklahoma a Texas na jihu USA a ze státu Kansas v centrální části země bylo ústřednímu meteorologickému úřadu hlášeno na 15 tornád. Velký počet mrtvých hlásí Arkansas, kde byly zaznamenány také největší hmotné škody ve vesnických oblastech. V Arkansasu je sedm mrtvých, z toho tři děti, uvedl mluvčí pohotovosti v Arkansasu Tommy Jackson.

Meteorologové předpovídají, že bouřky a tornáda během soboty nepoleví. Ohrožovat nadále budou jihovýchod a středozápad Spojených států. Postupně se budou přesouvat směrem na severovýchod.

Vydáno pod