TEPCO chce stabilizovat situaci ve Fukušimě za šest měsíců

Tokio - Předseda společnosti TEPCO, která provozuje poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima, chce za půl roku stabilizovat situaci. Oznámil to dnes na tiskové konferenci v Tokiu. Představil zde také etapový plán, podle něhož by mělo dojít k postupnému snižování radiace, aby se lidé mohli vrátit domů co nejdřív. Japonsko dnes přijela podpořit americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Japonským představitelům slíbila „rozhodnou podporu“ po sérii katastrof, které tuto zemi postihly.

Japonská firma TEPCO, která provozuje poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima, doufá, že bude schopna stabilizovat situaci v elektrárně do šesti až devíti měsíců. Společnost připravila etapový plán, který povede k ukončení krize a umožní obyvatelům evakuovaným z okolí elektrárny vrátit se domů. Plán zahrnuje také přikrytí poškozeného reaktoru, aby se zamezilo úniku radiace.

„Upřímně se omlouváme za způsobené problémy,“ řekl předseda společnosti Cunehisa Kacumata. „Uděláme vše, aby se zabránilo dalšímu zhoršování krize.“ V prvních třech měsících bude společnost podle plánu postupně snižovat hladinu úniku radiace. V dalších třech až šesti měsících chce dostat únik radioaktivního materiálu pod kontrolu. „Chceme, aby se evakuovaní lidé mohli vrátit do svých domovů co možná nejdříve,“ zdůraznil Kacumata.

Hillary Clintonová:

„Jsme přesvědčeni, že Japonsko v příštích měsících prokáže nezlomnost, kterou jsme viděli i během krize, a že zaujme opět svou silnou pozici ve světě.“

Ministr hospodářství Banri Kaieda řekl, že někteří obyvatelé se budou moci vrátit do šesti až devíti měsíců. „Samozřejmě, někteří lidé se nebudou moci vrátit domů, ale všichni budou informováni,“ řekl Kaieda a dodal, že vláda doufá, že TEPCO dokáže zvládnout radiaci dříve, než jak si stanovila v plánu. Společnost se soustřeďuje na ochlazování reaktorů a nádrží s vyhořelým palivem, na dekontaminaci zamořené vody, snížení úniku radiace do ovzduší a do půdy.

„Slibujeme, že budeme stabilně podporovat vaši obnovu,“ řekla Clintonová na tiskové konferenci s ministrem zahraničí Takeaki Macumotem. Macumoto poděkoval Spojeným státům za „obrovskou podporu“, kterou mu dosud poskytly. Spojené státy vyslaly do Japonska 20 000 vojáků a desítky letadel, které pomáhají při zkoumání severovýchodního pobřeží a odkrývání milionů tun sutin. Američtí experti na jadernou energii se spolu s japonskými inženýry snaží řešit jadernou krizi, která vznikla poškozením elektrárny Fukušima. Velké zapojení USA v Japonsku by mělo podle agentury AFP přispět ke snížení napětí, které vzniklo mezi oběma zeměmi minulý rok kvůli stěhování americké vojenské základny na ostrově Okinawa.

Sever Japonska postihlo 11. března nejsilnější zemětřesení v historii, které vyvolalo přívalovou vlnu tsunami a způsobilo vážné poškození jaderné elektrárny Fukušima. Více než 28 000 lidí zemřelo nebo je pohřešovaných.

Vraky aut po zemětřesení
Zdroj: ČTK/AP/ČTK
Vydáno pod