Kaddáfího síly v útoku; v Sýrii a Jemenu opět protesty

Tripolis/Damašek/Saná - Síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího o víkendu opět převzaly iniciativu na bojištích a zatlačují povstalce zpátky na východ. Bojová fronta se pohybovala mezi městy Briga a Adžedábíja na východě země. Tam i v západolibyjské Misurátě nasadily Kaddáfího jednotky masivně rakety a zřejmě i záludnější kazetovou munici, které povstalce citelně zasáhly a donutily jejich větší část, aby se dala na ústup. Ve všech třech zmíněných městech se ale bojuje dál o jednotlivé čtvrti. Počet obětí mezi povstalci se čítá mezi jednou až dvěma desítkami, zraněných je několik desítek. V Sýrii pokračovaly demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada, který konečně slíbil zrušit letitý výjimečný stav a další reformy. Manifestace pokračovaly i v Jemenu.

Pokračující boje zhoršily v místech bojů humanitární situaci. V Misurátě jsou nemocnice přeplněné a nedokážou se vypořádat s nárůstem pacientů. V tamějším přístavu čekají na evakuaci tisíce lidí. Evropská unie do tohoto přístavu vyslala loď s několika stovkami tun zboží v rámci humanitární pomoci. Zpátky má odvézt tolik lidí, kolik se jich vejde na palubu. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) oznámila, že sama evakuovala z Libye již téměř 1 200 osob různých národností, většinou žen, dětí a starších osob. Britský premiér David Cameron dnes znovu vyloučil možnost vyslání pozemních jednotek do Libye s poukazem na to, že je zapotřebí dodržet mandát OSN, který podle výkladu Západu umožňuje nálety na pozemní cíle.

V Sýrii v sobotu demonstrovaly proti vládě tisíce lidí. Pořádkové síly zasahovaly podobně jako v předchozích dnech pouze v metropoli Damašku, kde pomocí slzného plynu a obušků zabránily účastníkům akce uskutečnit pochod do centra města. Až čtyři mrtvé si pak dnešní střelba do demonstrantů vyžádala. Syrské bezpečnostní síly zahájily palbu ve městě Homs do účastníků pohřbu muže, zabitého policií v sobotu. Pochod se rychle přeměnil v protestní akci, při níž manifestanti provolávali protivládní hesla. Dalších pět desítek osob utrpělo zranění.

Prezident Asad v sobotu večer oznámil, že počítá se zrušením výjimečného stavu trvajícího v zemi 48 let „maximálně“ do týdne. V televizním vystoupení opět tvrdil, že jeho země zmítaná protivládními nepokoji čelí spiknutí. Chystané politické reformy ale označil za nutné.

Protivládní protesty se opět konaly i v Jemenu, kde pořádkové síly věrné prezidentovi Alímu Abdulláhovi Sálihovi po demonstrantech střílely a nejméně čtyři z nich zranily. Protesty zde ozvláštnily i manifestace tisíců žen v metropoli Saná a v průmyslovém Táizzu na jihu země. Účastnice demonstrací rozhořčilo nedávné prohlášení prezidenta Alího Abadalláha Sáliha, že je proti islámu, aby se ženy připojovaly k protestům po bok mužů. Proto zorganizovaly vlastní akci. Drtivá většina z nich byla zahalená.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v sobotu v Paříži upozornil, že Francie bude tvrdě stát proti nadměrnému porušování lidských práv v arabském světě a že bude usilovat všemi prostředky o to, aby tomu zabraňovala. Zároveň ale zdůraznil, že cílem francouzské zahraniční politiky není svrhávat stávající vlády v regionu. Eskalaci násilí například v Sýrii podle Juppého může zabránit jen reforma.