Země od zálivu pro kroky RB OSN proti íránským „provokacím“

Rijád - Země Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) vyzvaly mezinárodní společenství a Radu bezpečnosti OSN, aby se zasadily o zastavení vměšování Íránu do záležitostí zemí regionu. To se prý dělo při nepokojích v Bahrajnu. V nedělním prohlášení z rijádské schůzky členských zemí GCC se podle agentury AFP hovoří o flagrantním vměšování a íránských provokacích, které mají „zasít rozkol a destrukci“ mezi země sdružené v GCC.

GCC už počátkem dubna v podobném duchu odsoudila Teherán za údajné zasahování do vnitřních záležitostí Bahrajnu, kde většinou šíitské obyvatelstvo protestuje proti vládě sunnitské královské rodiny. Převážně šíitský Írán zase kritizoval Saudskou Arábii za vyslání vojáků do Bahrajnu.

GCC rovněž odmítla dopis, který zaslal íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. Sálehí v něm žádá zastavení „masakrování bahrajnského obyvatelstva“. Členy GCC jsou Saúdská Arábie, Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Katar a Omán.

Vydáno pod