Šéf srbské opozice zkolaboval, hladovku ale neukončí

Bělehrad - Srbský opoziční politik Tomislav Nikolić, který drží od soboty protestní hladovku, zkolaboval a je v nemocnici. Jeho stav se prudce zhoršil, protože odmítá i tekutiny. Chce si vynutit vypsání předčasných voleb. V sobotu totéž v Bělehradu žádalo na 50 tisíc Srbů. Nikoliče navštívil prezident Boris Tadić a vysvětloval, že datum voleb určí až poté, co se Srbsko stane kandidátem na členství v Evropské unii. Hlasování se má konat začátkem příštího roku. Nikoliče by měly v příštích dnech podpořit demonstranti na celém území Srbska.

„Nikolić odmítá léčbu, jeho stav je vážný, má vysoký krevní tlak,“ řekl novinářům v Bělehradě ošetřující lékař Momčilo Babić. „Snažíme se ho přesvědčit, aby se nechal léčit.“ Podle místopředsedy Nikoličovy Srbské pokrokové strany Aleksandara Vučiče má 59letý politik křeče a silné bolesti. Podle Vučiče dnes opoziční aktivisté utvoří lidský řetěz kolem hlavních vládních budov v Bělehradě. V dalších dnech mají protesty pokračovat na celém území Srbska.

Návštěvou v parlamentu, který si Nikolić zvolil jako místo svého protestu, se prezident Tadić pokusil zmírnit napětí vyvolané sobotní protivládní demonstrací. „Požádal jsem Nikoliče, aby hladovku skončil,“ řekl prezident novinářům při odchodu z parlamentní budovy.

Nikolić v sobotu padesátitisícovému shromáždění svých příznivců oznámil, že na protest proti hospodářské politice vlády a údajné korupci na nejvyšších místech odmítá přijímat potravu i tekutiny. „Pro spásu Srbska jsem odhodlán dojít do konce,“ řekl Nikolić novinářům.

Tomislav Nikolić
Zdroj: ČT24