Goodluck Jonathan obhájil prezidentské křeslo

Abuja - Na severu Nigérie vypukly násilné protesty proti vítězství dosavadního prezidenta Goodlucka Jonathana v sobotních volbách. Jonathan podle předběžných výsledků porazil svého hlavního rivala, kandidáta z převážně muslimské severní části země, Muhammada Buhariho. Nezávislí pozorovatelé hovoří o nejpoctivějším průběhu voleb za poslední desetiletí. Červený kříž hlásí oběti na životech, přesná čísla zatím nejsou k dispozici.

Jonathan získal podle konečných výsledků oznámených volební komisí 22,5 milionu hlasů, což je asi 57 procent odevzdaných volebních lístků. Buhari obdržel pouze 12,2 milionu hlasů, to je asi 31 procent.

Buhari obvinil Jonathana z manipulace s výsledky voleb, které nemůže akceptovat. Na protest proti Jonathanovu vítězství Buhariho příznivci v severní části země zapalovali budovy, na kterých byly vyvěšeny Jonathanovy portréty, a stavěli v ulicích barikády. V dalších městech se ozývala střelba.

Telefonát Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Podle nigerijského Červeného kříže zahynulo v hořících budovách mnoho lidí, přesné údaje zatím podle organizace nejsou k dispozici, neboť informace o obětech stále přicházejí. V návaznosti na sílící protesty vyhlásil guvernér severního státu Kaduna, ze kterého pochází viceprezident země, zákaz vycházení. Demonstranti tu házeli kamení na policii a pálili pneumatiky.´

Staronový prezident vyzval k ukončení povolebních násilností. „Žádám všechny politické představitele, aby své příznivce přiměli k ukončení dalších násilností v zájmu stability a míru v zemi,“ uvedl.

Dvě nigerijské opoziční strany dnes podaly oficiální stížnosti proti výsledkům sobotního hlasování, podle kterých dosavadní prezident vyhrál s více než 21 miliony hlasy oproti druhému Buharimu, který získal devět milionů hlasů. Jak uvedla agentura AP, učinily tak krátce před sečtením posledních hlasů ze dvou států. Výsledky by měly být podle volební komise k dispozici dnes večer.

Prezidentské volby ukázaly, že země rozdělená na muslimský sever a křesťanský jih je rozdělena také politicky. Zatímco pro Buhariho hlasovali voliči na severu, Jonathanova základna se nachází na jihu.

Jonathan je u moci od roku 2010, kdy z pozice viceprezidenta nahradil vážně nemocného prezidenta Umaru Yar'Aduu. Změnu v čele státu tehdy odsouhlasil parlament.