Jih a střed USA devastují tornáda

Washington – Nejméně 45 mrtvých si o víkendu vyžádalo řádění bouří a tornád v jižní a střední části USA. Nejničivější série bouří od roku 2008 zasáhla 13 amerických států, zabíjela v šesti z nich. Škody zatím nebyly přesně vyčísleny, odhaduje se však, že půjdou do desítek milionů dolarů. Meteorologové varují před dalšími bouřemi a tornády, které zřejmě na centrální USA udeří tento týden. Záchranáři mezitím dál pátrají po lidech, kteří mohli řádění živlů přežít.

Nejhůř zasaženým státem je Severní Karolína, kde se prohnalo 62 tornád a zahynulo 23 lidí. Jedenáct z nich je hlášeno z okresu Bertie County, kde tornádo srovnalo se zemí všechno, co mu stálo v cestě, na pásu dlouhém téměř deset kilometrů. Zničeno bylo asi 75 domů. Ve státě platí stav ohrožení, 200 tisíc domácností zůstává i nadále bez dodávek elektřiny.

Tornáda zabíjela také ve Virginii, v Alabamě, v Oklahomě, v Arkansasu a v Mississippi. Zasáhla však ještě dalších sedm států, v nichž způsobila značné škody. V Jižní Karolíně například tornádo vážně poničilo kostel, v němž se lidé ukrývali před řáděním živlů. Zraněno bylo šest lidí.

NC: Následky řádění tornád v USA (zdroj: ČT24)

Podle meteorologů způsobil vznik bouří a tornád střet chladného vzduchu nad americkým středozápadem s vlhkým teplým vzduchem postupujícím od Mexického zálivu. V nadcházejících dnech se podobná situace ještě může opakovat. V úterý zřejmě bouře s krupobitím zasáhnou americké státy od Kansasu po Illinois. Frontální systémy provázené tornády se budou nad oblastí pohybovat až do neděle.

Vydáno pod