Blýskání na lepší časy: Pleš má krátké nohy

Los Angeles - Téměř polovina mužů se po padesátce může začít loučit s vlasy. Buď se s tím smíří, nebo mohou zkoušet nejrůznější - zatím nepříliš zaručená - řešení. Američtí vědci teď ale víceméně omylem objevili způsob, jak by se majitelům naleštěných pleší mohlo blýskat na lepší časy.

Američtí lékaři zkoumali, jak stres ovlivňuje zažívání. Používali pro to laboratorní potkany, kterým se díky genetické modifikaci tvořilo nadměrné množství stresového hormonu zvaného kortikotropin nebo také CRF. Jako vedlejší efekt starším potkanům vypadala na hřbetě srst. Pak ale přišlo překvapení: Když vědci několika potkanům injekčně vpravili látku, která blokuje receptory citlivé na stresový hormon, během tří měsíců jim dorostla srst. „Bylo to pro nás obrovské překvapení - nebyli jsme na to vůbec připravení,“ říká Million Mulugeta z Univerzity v Los Angeles.

Million Mulugeta, Univerzita v Los Angeles:

„Hodně nás zajímá, jak bude látka fungovat u lidských pacientů, a rozhodně na to chceme přijít. Zatím odpověď neznáme, ale minimálně část lidské populace přišla o vlasy kvůli stresovým poruchám a těm bychom podle všeho pomoci mohli.“

Lékaři použili zanedbatelné množství protilátky - jen několik mikrogramů. Stačila jediná injekce denně po dobu pěti dnů a ztráta srsti se úplně napravila. Potkanům dokonce dorostla srst tak dokonale, že už byli k nerozeznání od ostatních. Lékaři okamžitě provedli další testy a zjistili, že astressin-B, který stresový hormon blokuje, má silné a dlouhodobé účinky jak na růst, tak i na obnovu vlasů. Lékaře okamžitě začalo zajímat, jak by se nový objev mohl prakticky využít – například zda by mohl pomoct i lidem.

Objev dává důvod k optimismu. Zatím totiž většina přípravků na podporu růstu vlasů působila stejně na hlodavce i na lidi a stresový hormon se vyskytuje také u obou druhů. V lidské kůži kromě toho daný stresový hormon a látky, které uvolňuje, působí. Lékaři proto věří, že by jejich preparát mohl zanedlouho vyřešit problémy mnoha lidí, kterým se už holá hlava zajídá.

  • Million Mulugeta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247852.jpg
  • Výsledky pokusu s astressinem-B autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247855.jpg