Rusové zabili velitele dagestánských rebelů

Moskva - Ruské bezpečnostní síly zabily islamistického militantního vůdce Israpila Validžanova. Údajně se podílel na desítkách teroristických útoků proti ruským vojákům a úředníkům převážně na Severním Kavkaze. Validžanov byl údajně nedávno jmenován vrchním velitelem rebelů v Dagestánu. Tamní povstalci usilují o vytvoření muslimského nezávislého státu Severní Kavkaz.

Podle Národního protiteroristického výboru (NAK) bezpečnostní síly zastřelily Validžanova a tři jeho bojovníky, když islamisté při silniční kontrole začali střílet proti ruským vojákům.

Podle ruských výzvědných služeb loni v říjnu šéf islámské protiruské rebelie na Kavkaze Doku Umarov jmenoval Validžanova vrchním velitelem rebelů v Dagestánu. Umarov se kromě jiných protiruských akcí přihlásil i k odpovědnosti za bombový útok, při němž v lednu na moskevském letišti Domodědovo zahynulo 37 lidí.

Po ruských válkách v Čečensku se po roce 1994 protiruské islamistické tažení postupně přesunulo z Čečenska na sever Kavkazu. Za hlavní baštu rebelů je dnes považován právě Dagestán.