Proti nové maďarské ústavě už se ozvalo Slovensko

Bratislava – Slovensko-maďarské vztahy dostaly novou ránu. Maďaři dnes schválili novou ústavu. Jenže ta se nelíbí sousednímu Slovensku, kde žije početná maďarská menšina. Bratislava se obává, že nový ústavní dokument by mohl zasahovat do práv místních Maďarů. Maďarská vládní strana Fidesz totiž do ústavy prosadila, že stát nese odpovědnost za osudy zahraničních krajanů.

Slovenská diplomacie varuje před případnou snahou přiznat půlmilionové maďarské menšině v zemi kolektivní práva. „Slovenská republika odmítne uplatnění právních norem jakéhokoliv státu na území Slovenské republiky, které by zasáhlo do ústavně právního řádu Slovenské republiky nebo se dotklo suverenity a práv občanů Slovenské republiky,“ varuje slovenské ministerstvo zahraničních věcí v reakci. 

Mnohem razantněji pak odsoudila maďarskou ústavu slovenská opozice. „Některá ustanovení potvrzují naši obavu, že Maďarsko má ambice na územní revizionismus,“ tvrdí místopředseda Směru-SD Marek Maďarič. Sám předseda strany Robert Fico dokonce varoval, že by Slovensko v reakci mohlo změnit ústavu tak, aby posílilo princip územní celistvosti státu.   

Šéf nacionalistické SNS Ján Slota pak v nové maďarské ústavě vidí snahy Budapešti nárokovat si území někdejších Uher, jejichž součástí před rokem 1918 bylo také Slovensko. 

Vztahy mezi Bratislavou a Budapeští jsou dlouhodobě napjaté. V poslední době je zatěžuje zejména rozhodnutí sousední země ve zjednodušené proceduře udělovat občanství zahraničním Maďarům. Bratislava na to zareagovala zpřísněním vlastního zákona, který až na výjimky dvojí občanství neumožňuje.

Vydáno pod