Zlatý šermíř jede zkřížit kordy do Prahy

Budapešť/Praha – Průšvihy a kontroverze. To jsou slova, která se v souvislosti s Maďarskem v posledních několika měsících skloňují asi nejčastěji – ať už jde o novou ústavu, přijatou parlamentem toto pondělí, zákon o občanství z loňského roku, provokativní koberec k předsednictví v EU, který si v ničem nezadal s Černého Entropou, nový mediální zákon, finanční krizi, která zemi přivedla na pokraj kolapsu, vztahy se Slovenskem, nástup nacionalismu a krajní pravice nebo ekologická katastrofa s toxickým kalem. Maďarské vztahy s Českou republikou jsou nicméně tradičně bezproblémové, což dnes přijíždí na dvoudenní státní návštěvu potvrdit i prezident a dvojnásobný olympijský vítěz v šermu z Mexika a Mnichova Pál Schmitt.

Schmitt, který za tři neděle oslaví 69. narozeniny, vystřídal v prezidentském křesle před necelým rokem Lászla Sólyoma. Do České republiky přijíždí na pozvání prezidenta Václava Klause jako hlava státu, který je od 1. ledna předsednickou zemí Evropské unie. Česko-maďarské vztahy byly vždy dobré i přes ztrátu společné hranice po rozdělení Československa v roce 1993. Rozruch vyvolala jen před deseti lety slova maďarského premiéra Viktora Orbána, který se na půdě Evropského parlamentu vyslovil pro zrušení takzvaných Benešových dekretů.

Gulášový komunismus jsme Maďarům záviděli

Ani před zhroucením komunistického režimu nebylo Maďarsko pro Čechy už jen zemí pusty, guláše, uheráku, „maďarského moře“ Balatonu, papriky, tokajského vína, povstání z roku 1956, fotbalisty Ference Puskáse, autobusů Ikarus, nesmrtelného rockového hitu Dívka s perlami ve vlasech, čardáše a Rubikovy kostky. Se závistí jsme naopak hleděli přes Dunaj na Kádárův „gulášový socialismus“, který Maďarům dával jakous takous svobodu cestování a drobného podnikání. Jako zjevení pak v roce 1986 působilo budapešťské vystoupení rockové legendy Queen a první závod formule 1 na socialistické půdě na Hungaroringu. I pro mnoho českých turistů byly obě tyto události ve své době skutečně životním zážitkem. V květnu 1989 pak Maďarsko začalo jako první bourat takzvanou železnou oponu na hranici s Rakouskem, což se společně s následným zářijovým exodem východních Němců přes Maďarsko do Rakouska stalo jednou z předzvěstí pádu komunistických režimů ve střední a východní Evropě.

V maďarsko-slovenských vztazích to pořád ještě skřípe

Maďarsko-slovenské vztahy naopak nikdy zcela bezproblémové nebyly. Před čtyřmi lety se dostaly na bod mrazu, po loňské změně vlád v obou zemích ale nastalo jisté oteplení. Spornými momenty ve vztazích zůstávají Benešovy dekrety, které po druhé světové válce v tehdejším Československu omezily občanská a majetková práva německé a maďarské menšiny, slovenský jazykový zákon, který Budapešť označuje za diskriminační, nacionalistické tendence na obou stranách nebo maďarský zákon o občanství, který má zahraničním Maďarům zjednodušit získání maďarské státní příslušnosti.

Dnes se Schmitt setká s Václavem Klausem, v pátek s premiérem Petrem Nečasem a zavítá do evangelického kostela v Libiši, v němž působili maďarští faráři. Poté zavítá do Mělníka, kde položí květiny k soše Jana Palacha.

  • Maďarská ultrapravicová strana Jobbik autor: Bela Szandelszky, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2482/248104.jpg
  • Rubikova kostka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1994/199366.jpg
  • Viktor Orbán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2229/222844.jpg