Kubánský režim se bude reformovat, bez Fidela

Havana - Kubu čekají radikální změny, oznámil na sjezdu tamní komunistické strany prezident Raúl Castro. Reformy zahrnují další uvolnění soukromého podnikání, zmenšení úlohy státu a také změny v politickém systému. Délka výkonu nejvyšších politických funkcí bude omezena na 10 let, ze státní správy navíc odejde v budoucnu přes milion lidí. Na sjezdu byl také zvolen nový ústřední výbor. V něm ale nebude bývalý vůdce Fidel Castro, který se členství vzdal. V novinovém článku nicméně ujistil, že reformy podporuje. Opozice je ale k oznámeným reformám skeptická. Kubánský režim dál nechává za mřížemi desítky politických vězňů.

Fidel Castro na končící sjezd také dnes překvapivě dorazil. Na veřejnosti se tak objevil poprvé po měsíci. Stál na hlavní tribuně po boku svého bratra Raúla, kterého dnes delegáti podle očekávání zvolili prvním tajemníkem. Raúl Castro v projevu uvedl, že hodlá dál chránit Kubu před návratem ke kapitalismu.

Tisícovka delegátů sjezdu odhlasovala na zasedání projekt, který zahrnuje na 300 opatření. Ta mají umožnit uvolnění soukromého sektoru, snížení pracovních míst ve státním sektoru, snížení státních subvencí, zavedení samosprávy podniků, novým daním a decentralizace státního aparátu. Kuba se díky reformám postupně zbaví přídělového systému. V budoucnu by navíc Kubánci mohli prodávat třeba domy a byty. Prezident Raúl Castro slíbil i omezení funkcí nejvyšších hodnostářů na 10 let.

„V aktualizaci ekonomického modelu bude hrát hlavní roli plánování, ale budou se brát v potaz tendence trhu,“ tvrdí rezoluce. Zdůrazňuje, že „jedině socialismus je s to překonat těžkosti a zachovat výdobytky revoluce“.

Reformy jsou nutné, kubánská státní pokladna je v kritickém stavu. „Žádná země si nemůže dovolit utrácet více, než má. Dvě a dvě jsou čtyři. Ne pět a ještě méně šest nebo sedm, jako jsme někdy předstírali,“ nalil čístého vína kubánský prezident Raúl Castro.

Kubánští komunisté také volili nový ústřední výbor. Prvním tajemníkem strany se stal Raúl Castro, jeho bratr Fidel už ale ve vedení strany nebude. Požádal, aby ho komunisté nevolili do ústředního výboru. V novinovém článku, který dnes vydal kubánský oficiální list Granma, Fidel navíc vyzývá k tomu, aby se vedení strany omladilo. „Nová generace je povolána k tomu, aby bez váhání upravila a změnila to, co je potřeba upravit a změnit,“ napsal. Stejný názor má i jeho bratr Raúl: „Musíme systematicky omladit vedení. Od nejspodnější úrovně až po soudruhy, co zastávají ty nejvyšší pozice.“ Druhým tajemníkem strany a zástupcem Raúla Castra ve straně se stal stranický veterán José Machado Ventura.

Kubánská opozice vidí ohlášené reformy převážně skepticky. „Vypadá to, že budou nějaké změny, ale velice malé. Kubánská krize se vyvíjí kosmickou rychlostí a změny se zatím vlečou jako koňské spřežení,“ myslí si ekonom a disident Óscar Espinoza Chepe. Podle opozice nedojde ke změnám, dokud nebude komunistická strana zbavena vedoucí úlohy v politice a dokud desítky politických vězňů budou dál na Kubě za mřížemi.

Přijde Kuba o další ze svých symbolů?

Americké bouráky z 50. let, které brázdí bulváry celé země, jsou jedním ze symbolů Kuby. Není to z nostalgie: Až na pár privilegovaných mohou Kubánci získat jen auta, která na ostrově jezdila už před revolucí v roce 1959. Přísná omezení platí i pro domy, které lidé mohou jen dědit nebo vyměňovat. Teď komunisté pravidla na soukromé vlastnictví mírně uvolňují a půl století od revoluce povolí obyvatelům domy prodávat a kupovat.

Vydáno pod